De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bayern München bezweert crisis
   
 

MÜNCHEN - Elf weken na de geruchtmakende ontknoping van de Bundesliga gaat de Duitse voetbalgod nog altijd gekleed in een 'Lederhose' van Beierse makelij. Mondde de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen voor Schalke'04 uit in een gitzwarte bladzijde uit de bewogen clubgeschiedenis, de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen eindigde voor 'die Mannschaft' van Huub Stevens wederom in mineur. De landskampioen had geen kind aan de bekerwinnaar: 3-0. En opnieuw was het vermaledijde FC Bayern München de ultieme kwelgeest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 27kb)
Andy Möller. (Foto: PICS UNITED)
Hoe zeer Huub Stevens vorige week ook had geprobeerd de gedachte aan 'zwarte zaterdag' uit de koppies van zijn volgelingen te verbannen, iedere Schalke-speler moest bij het betreden van het uitverkochte Olympia Stadion terugdenken aan het onrecht wat hen 77 dagen eerder was aangedaan. Toen, op 19 mei, waande heel Schalke zich 4 minuten en 38 seconden lang landskampioen, nadat de koningsblauwen tegen Unterhaching een 0-2 achterstand hadden omgebogen in een 5-3 zege.

Totdat bleek dat HSV-Bayern, zoals eerder door de speaker was gemeld, hélemaal niet was afgelopen en de Zweed Andersson Bayern ver in blessuretijd uit een vrije trap de landstitel bezorgde. Wekenlang was Gelsenkirchen in diepe rouw gedompeld en met de seizoensopening tegen hetzelfde Bayern in aantocht, sloop er ongemerkt weer de nodige nervositeit in de spelersgroep. "De trainer heeft er inderdaad alles aan gedaan om die dag te doen vergeten", erkende Marco van Hoogdalem na afloop van de verloren topper. "Onder het mom van nieuw seizoen, nieuwe kansen. Maar ja, zo'n mokerslag verwerk je blijkbaar niet even één, twee, drie."

Stevens zelf had al zo'n voorgevoel dat zijn spelers nog niet klaar waren voor de kraker in München. "Het leek wel alsof ik de hele week tegen een muur stond te praten", bekende de ex-speler van PSV en Oranje. Dat heeft wellicht een reden, want er is in Duitsland geen club die zoveel (20) buitenlanders in dienst heeft. De ruim dertig koppige selectie van Schalke telt maar liefst elf verschillende nationaliteiten. Schalke is niet de enige Bundesligaclub die kampt met identiteits- en taalproblemen. FC Köln-trainer Ewald Lienen gaf zijn spelersgroep deze week uit protest in het Frans training. Geen speler die hem verstond. "Ik wilde ze eens laten zien hoe vervelend het is dat je niet met elkaar dezelfde taal spreekt", zo luidde zijn verklaring. FC Köln versloeg 1860 München zaterdag met 2-0. Schalke'04 had niet alleen de pech dat het vorige week door de bouw van de nieuwe arena Auf Schalke nog niet in actie kon komen, het trof in Bayern München een opponent in crisissfeer. Daar was in Beieren 'slechts' een 1-0 nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach voor nodig geweest. "Het is nooit leuk om tegen Bayern te moeten spelen als ze de wedstrijd ervoor hebben verloren", wist Van Hoogdalem. "Dan is die ploeg tot alles in staat."

Waartoe, dat liet de Champions Leaguewinnaar in een bliksems kwartiertje even duidelijk merken. Zonder de geblesseerde aanvoerder Stefan Effenberg, maar met de uitblinkers Mehmet Scholl, Oliver Kahn en de van Stuttgart overgekomen Pablo Thiam in de gelederen, gaf de thuisclub in de eerste helft een wervelende voetbalshow. Met Niels Oude Kamphuis als één van de voornaamste slachtoffers.

De Tukker, die veelvuldig tegenover Scholl speelde, ging bij de openingstreffer van de Peruviaanse aanwinst Claudio Pizarro niet vrijuit en liet bij een vrije trap van Bayern samen met Andy Möller een gapend gat in de muur vallen, waardoor Oliver Reck kansloos was op de krul Scholl. Vlak voor rust leek het volledige afweergeschut van de gasten al plaats te hebben genomen in de kleedkamer, toen de Kroaat Nico Kovac uit een corner van Scholl zo vrij als een vogeltje mocht binnen koppen.

Met een voor Oude Kamphuis ingevallen Van Hoogdalem (Youri Mulder zat hersteld van knieblessure weer op de bank) gaf Schalke'04 de thuisclub na de thee beter partij. Van Hoogdalem was namens de gasten het dichtst bij een treffer, maar oog in oog met Kahn schoot hij in het zijnet. "Die had ik wel mogen maken", vond de Nederlander vol zelfkritiek. Kahn, doelman van de Duitse nationale ploeg was, voor de wedstrijd gehuldigd, omdat hij evenals vorig seizoen was uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Dat dit dikverdiend was, onderstreepte hij in de eerste helft met een paar knappe reflexen. Tot groot verdriet van de Schalke-fans, die net als twee maanden geleden opnieuw met tranen in de ogen afdropen.

De voetbalgod was Schalke weer eens niet goed gezind geweest. "Wat een onzin", vond Oliver Kahn, niet bepaald de vrolijkste Duitser. "Er is maar één God en die interesseert zich waarschijnlijk niet eens in voetbal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.