De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Honkbalteam pakt 17e Europese titel na zege op Rusland

Van onze honkbalmedewerker

   
 

BONN - Het Nederlands honkbalteam heeft gistermiddag voor de zeventiende maal de Europese titel binnengehaald. De ontlading na de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen de onverwachte finalist Rusland was groot. En dat was niet zo vreemd, want het was een Europese titelstrijd met hindernissen. Een Europese titel die werd verovert op een volledig onberekenbaar toernooi, dat wellicht de boeken ingaat als de sensationeelste van de 27 tot nu toe verspeelde Europese kampioenschappen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Feest voor Oranje. (Foto: AP)
De strijd om de titel werd gekenmerkt door onvoorspelbare uitslagen, onverwachte tussenstanden en een land wat de aandacht op zich vestigde. Dat was niet Nederland, maar Rusland, dat er in slaagde om zowel de regerend Europees kampioen als Italië opzij te zetten. De winst op Nederland (4-3) kwam in de voorronde en kon door Oranje een dag later alsnog worden rechtgezet. De zege op Italië (2-0) was zo mogelijk nog spectaculairder, omdat die tot stand kwam in de halve finale, waardoor niet de Europese aartsrivaal van Nederland de finale bereikte, maar Rusland zelf die plek voor zich opeiste.

Rusland was een van de opvallende landen tijdens het EK. Ook Tsjechië en Kroatië toonden aan dat het Europese honkbal niet langer meer alleen om Nederland en Italië draait. Bovendien sprak ook Frankrijk, bij wie de bekende Amerikaanse coach Bill Arce adviseur was, een aardig woordje mee en bereikte de halve finale. De Fransen verloren de strijd om de derde en vierde plaats gisterochtend met 7-0 van Italië, dat zich een dag eerder in Rusland verslikte. Werper Rinat Makhmoutov stond zeven innings lang geen honkslag toe aan de gerenommeerde Italiaanse slagploeg, die 'gewoon even' uit de finale werd gestoten.

De Nederlandse slagploeg kwam bijna het gehele toernooi niet op gang. Na een 27-0 overwinning op Groot-Brittannië stokte de productie en volgden kleine overwinningen op Spanje (6-3) en Tsjechië (5-1), waarna Rusland plotseling won (4-3). De voorronde werd daarna alsnog als poulewinnaar afgesloten met een 6-0 zege op Oekraïne, nadat Rusland onderuit was gegaan tegen Spanje. In de kwartfinale kwam Nederland in de problemen tegen Kroatië, maar won met 8-7. Zaterdag stond het in de halve finale tegen Frankrijk lang 2-1, maar werd het uiteindelijk 5-1. Dit leidde tot een finale tegen Rusland. In de tweede ontmoeting verslikte Oranje zich niet en won met 4-0. Een groot deel daarvan komt op rekening van werper Rob Cordemans, die zeven innings lang overeind bleef, tienmaal drie slag gooide en slechts twee honkslagen toestond. Cordemans gooide ook in de nederlaag tegen de Russen. "Het was niet moeilijk nu weer tegen ze te spelen. Ik voelde me goed en wist op welke ballen ze wel en niet zouden slaan", aldus Cordemans.

Bondscoach Robert Eenhoorn, die zijn eerste EK als eindverantwoordelijke afsloot, gaf na afloop toe dat de ontlading groot was. "We hebben er heel hard voor moeten werken", zei de Rotterdammer, die voor aanvang van het toernooi al een apart gevoel had over het verloop ervan. "Iedereen zei steeds maar dat we toch wel weer Italië in de finale zouden ontmoeten, maar ik denk dat ik één van de weinigen ben geweest die zei dat we wel eerst de finale moesten halen. Een aantal van die andere landen heeft gewoon een redelijk aantal werpers. We hebben de puntjes echt bij elkaar moeten sprokkelen."

Tegen Rusland nam Oranje in de derde inning de leiding op een honkslag van Johnny Balentina die twee punten opleverde. In de vijfde slagbeurt sloeg Milliard een belangrijke honkslag en scoorde op een hit van Remy Maduro. In dezelfde inning scoorde Balentina het vierde punt op een tik van Percy Isenia. Nadat Cordemans zijn werk in zeven innings had gedaan nam Patrick de Lange het werpen over en stond nog slechts één Rus tot de honken toe. Bij de prijsuitreiking nam Eenhoorn nog een beslissing. Hij liet de 40-jarige Marcel Joost de beker in ontvangst nemen. "Iemand met zo'n ongelooflijke carrière verdiend dat", aldus Eenhoorn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.