De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  SPITSUUR BIJ PSV
   
 

IPSWICH - Met een iets kleinere selectie, maar een iets groter luxeprobleem sloot Erik Gerets de deur achter de oefencampagne van PSV. De coach, die woensdag op de persdag zijn toekomstplannen zal ontvouwen, hield er gemengde gevoelens aan over. Blessures weerhielden hem van het beoogde aantal tactische experimenten. Daartegenover stonden degelijke resultaten. Bovendien leerde de laatste wedstrijd tegen Ipswich Town (2-0 zege) dat er niet altijd flitsend hoeft te worden gespeeld om indruk te maken, waarmee de lijn van de tweede seizoenhelft dus in feite wordt doorgetrokken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Wilfred Bouma in duel met Reuser.
In de provinciestad, waar men zich nauw verwant voelt met het Nederlands voetbal sinds het tijdperk Arnold Mühren/Frans Thijssen, oogstte PSV een beleefd applaus. Gerets reageerde verrast. "In de meeste landen is de aanhang van de thuisclub niet zo enthousiast als PSV goede dingen laat zien." En dat terwijl de landskampioen nog lang niet op de plaats van bestemming is gearriveerd. "In zijn totaliteit ben ik niet tevreden", zei Gerets.

Hoe kritisch echter voetbal in Nederland wordt geanalyseerd, bleek maar weer eens uit de reacties. Martijn Reuser, middenvelder van de 'Tractor Boys', legde uit waarom de Engelsen zo geïmponeerd waren. "Hier wordt Ipswich Town geroemd om 'the passing game', maar PSV heeft laten zien hoe het écht moet. Met name in de tweede helft joegen we schaduwen na. We zijn weggespeeld en dat is een goede les geweest. Daarom spelen zij in de Champions League en wij niet."

Het was een merkwaardige vorm van herkenning. Waar bij de concurrenten Ajax en Feyenoord momenteel alle ogen gericht zijn op de nieuwe gezichten en dientengevolge ook de verwachtingen een andere vorm krijgen, was PSV in Ipswich gewoon het PSV zoals iedereen dat al kende. Jan Vennegoor of Hesselink is de enige aankoop van naam en hij begon op de bank. Op zich was dat de grootste verrassing. De 'nieuwe' Tukker had veel gespeeld in de voorbereiding, doch in Engeland koos Gerets voor Mateja Kezman als diepe spits, met Arnold Bruggink daar kort achter. De 'oude' Tukker onderstreepte zijn wil om niet opnieuw het kind van de rekening te worden met een beeldschone treffer.

Gerets heeft nu vier gelijkwaardige spelers voor twee, of maximaal (afhankelijk van de speelstijl) drie posities. Geen van hen hoort thuis op de bank. "Ik wilde iedereen geven waar hij recht op heeft. In heb verschillende combinaties geprobeerd. Kezman achter Vennegoor bleek geen succes. We leden te veel balverlies. Ik wil op 10 iemand hebben die de bal vast kan houden en met één pass een ander voor de goal zet. Bruggink beheerst dat, John de Jong ook", betoogde Gerets. De Jong, die als vervanger voor de geblesseerd uitgevallen Mark van Bommel 25 minuten centraal op het middenveld speelde, staat te popelen. "Als je hem zo ziet spelen, is voetbal heel makkelijk. Ik heb vorig seizoen al gezegd dat het een positief probleem is voor een trainer. Het probleem wordt alleen maar groter."

PSV trad tegen de revelatie van de Premier League dus eindelijk aan met een herkenbaar elftal. Yuri Nikiforov, Kevin Hofland, Johann Vogel en Ronald Waterreus waren er weer bij. Laatstgenoemde liep er na afloop met twee fors ingepakte ellebogen als gevolg van een dubbele slijmbeursontsteking bij als een ijshockeykeeper, maar is zo eerzuchtig dat hij per se wilde spelen. "Een week voor de Johan Cruyff Schaal moest ik sowieso een belangrijke oefenwedstrijd in de benen hebben."

Aanvoerder Van Bommel, tegen Ipswich Town de beste speler, kreeg een tik tegen zijn knie. Voor hem kwam de rustdag gisteren als geroepen, want meer tegenslagen kan Gerets niet hebben. André Ooijer en Ernest Faber is hij al kwijt. Beide verdedigers haakten tijdens de voorbereiding af. Faber ondergaat vandaag een kijkoperatie in zijn rechterknie; de door pech achtervolgde Ooijer kreeg weer last van zijn middenvoetsbeentje en vreest dat het wel eens lang kan gaan duren. Opmerkelijk genoeg hield PSV het conditioneel langer vol dan de Engelsen, die toch ook al een maand in training zijn. Heeft deels te maken met het fysieke programma van Luc van Agt, dat betere cijfers te zien gaf dan vorig jaar. Verder toonde Gerets zich content met de progressie van Wilfred Bouma, de nieuwe linksback. "Hij voelt zich steeds meer als een vis in het water."

Volgens Erik Gerets heeft PSV nog twee weken. Het duel om de Johan Cruyff Schaal wordt zoals gebruikelijk buiten beschouwing gelaten. "Natuurlijk wil ik die prijs winnen en natuurlijk willen we revanche nemen op FC Twente voor de nederlaag in de bekerfinale. Maar voor mij begint de competitie met de uitwedstrijd tegen FC Groningen pas echt." Ipswich Town-PSV 0-2 (0-0).56. Hofland 0-1, 76. Bruggink 0-2. Toeschouwers: 14.900.

PSV: Waterreus; Lucius, Nikiforov, Hofland, Bouma; Rommedahl, Vogel, Van Bommel (65. De Jong), Ramzi (76. Gakhokidze); Kezman (70. Vennegoor of Hesselink) en Bruggink.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.