De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  GROS ONDERNEMERS KAN SCHADE NIET VERHALEN
Horeca nog altijd in ban
van mond- en klauwzeer

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
DICK VAN DER KLIS ...Dierziekte is geen bedrijfsrisico voor een restauranthouder...
HOGE VELUWE - Het laatste geval van mond- en klauwzeer dateert inmiddels al van 22 april. Maar in de horecawereld lopen de gemoederen nog altijd hoog op als het virus ter sprake komt. Horecaondernemers liepen honderden miljoenen guldens mis als gevolg van het virus en de door het kabinet geplande compensatie blijkt ver beneden peil. De lobby voor meer geld is in volle gang en Koninklijk Horeca Nederland overweegt zelfs de Nederlandse overheid voor de rechter te dagen.

"In de maanden waarin ik normaal mijn geld verdien was het park hier zo goed als afgesloten", zucht horecaondernemer Dick van der Klis. Hij is eigenaar van twee zelfbedieningsrestaurants in het nationale park de Hoge Veluwe. Als gevolg van de mkz-crisis bleven zijn klanten weg en liep hij tot nu toe acht ton omzet mis. Aan het eind van het jaar zal het verlies volgens de eigenaar van De Koperen Kop en Monsieur Jacques verder opgelopen zijn tot een miljoen gulden.

Begin juli opende het ministerie van Landbouw het zogeheten Fonds MKZ voor niet-agrarische bedrijven. Het fonds bevat Hfl.25 miljoen en is bedoeld voor die ondernemers waarbij door het virus het water aan de lippen is komen te staan.

Door deze hoge drempel zijn er vele ondernemers die tonnen omzetverlies hebben geleden maar geen aanspraak kunnen maken op het Fonds. Volgens directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) bedraagt de omzetschade in de horeca tot nu toe Hfl.380 miljoen, een slordige Hfl.355 miljoen meer dan in het Fonds zit dus. Vooral bedrijven op de Veluwe en in Friesland zijn getroffen door de indirecte gevolgen van het virus, maar ook in de rest van Nederland zijn aanzienlijke verliezen geleden.

"Alleen bedrijven die failliet dreigen te gaan, kunnen geld krijgen", zo stelt Van der Klis verontwaardigd. "Maar een goede ondernemer laat het toch nooit zover komen?" De bedrijfsleider van De Koperen Kop, Bram Simon Thomas, is wel van plan de aanvraagformulieren van het Fonds in te vullen, maar veel hoop op vergoeding lijkt hij niet te hebben. "Ik verwacht er geen ene moer van", zegt de bedrijfsleider geagiteerd.

Het geval van restaurant De Sterrenberg, aan de rand van de Hoge Veluwe lijkt zijn vermoeden te bevestigen. De Sterrenberg verloor twee ton door de crisis en vroeg om vergoeding bij het Fonds MKZ. Maar omdat het hotel niet in de buurt van een faillissement is gekomen, kreeg het management nul op het rekest.

Van der Klis raakt zichtbaar opgewonden als het kabinetsbeleid inzake de mkz-crisis ter sprake komt. "De ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Brinkhorst (Landbouw) hebben het over bedrijfsrisico.

Maar een dierenziekte is toch geen bedrijfsriscio voor een horecaondernemer? Als er al sprake kan zijn van bedrijfsrisico dan geldt dat voor de boeren. Maar zij krijgen een vaste vergoeding per dier. Ik kan me niet eens verzekeren tegen dit soort calamiteiten."

KHN stuurde op 26 juli, samen met de organisatie van het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW een brandbrief naar minister Jorritsma. Hierin vroegen ze meer geld in het fonds te storten zodat de criteria versoepeld konden worden en meer gedupeerde ondernemers aanspraak konden maken op een vergoeding. Jorritsma heeft nog niet gereageerd op de brief. Daarom gaan de partijen, onder leiding van VNO-NCW, bij Kamerleden lobbyen voor meer geld. Als dat ook geen resultaat heeft, stapt directeur Jeu Claes van KHN naar de rechter.

Een nieuwe crisis zou voor veel horecaondernemers de doodsteek betekenen. Behalve zorgen over zijn huidige omzetverlies, heeft eigenaar Van der Klis ook zorgen om de toekomst.

In Engeland komen er nog steeds dagelijks drie tot vijf nieuwe mkz-gevallen bij. De teller stond vrijdag op 1924 gevallen. De kans dat het virus weer Het Kanaal oversteekt, noemt de eigenaar "reëel". "Regeren is vooruitzien", aldus Van der Klis. ,,Het lijkt me dan ook noodzakelijk dat de politiek stappen onderneemt om een nieuwe mkz-crisis te voorkomen." Zijn bedrijfsleider knikt instemmend. "Het mkz-virus hangt nog altijd als een zwaard van Damocles boven Nederland", zo vult hij zijn baas aan. Enting van het vee vindt Simon Thomas de meest voor de hand liggende oplossing.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.