De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  S&P plaatst slechtdraaiend
Buhrmann op 'creditwatch'

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's dreigt de rating van het vreemd vermogen van Buhrmann naar beneden bij te stellen. Aanleiding zijn de slechte prestaties van de kantoorleverancier. Het handelshuis publiceerde vorige week een tweede-kwartaalverlies van 39 miljoen euro.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Frans Koffrie wacht binnenkort een onprettig bezoekje van Standard & Poor's. (Foto: Frans Jongen)
De lange-termijnschulden van de kantoorleverancier zijn door S&P onder een zogenoemde 'creditwatch geplaatst met negatieve implicaties'. Een neerwaartse bijstelling zou betekenen dat het voor Buhrmann duurder wordt om geld te lenen. In dat geval nemen de financieringskosten toe.

De creditwatch weerspiegelt volgens de kredietbeoordelaar de slechte prestaties van Buhrmann op met name de Amerikaanse markt voor kantoorbenodigdheden en in de papierdivisie. Het concern moest dit jaar al twee keer een winstwaarschuwing afgeven.

S&P meldt op korte termijn met de raad van bestuur van Buhrmann in gesprek te zullen treden. De kredietbeoordelaar wil weten hoe topman Frans Koffrie en zijn team denken te herstellen van de tegenvallende resultaten en hoe het concern de financiële positie wil verbeteren.

Buhrmann kampt met een hoge schuldenlast - vooral als gevolg van de aankoop van het Amerikaanse Corporate Express, in 1999, waarmee Koffrie beleggers aan zich bond. De financieringskosten liepen vorig boekjaar op tot Hfl.486 miljoen.

De rentedekking (het aantal keren dat een bedrijf de financieringskosten kan betalen uit het bedrijfsresultaat) duikelde daardoor naar 2,2 (1999: 4,1), beneden de intern gestelde ondergrens van 3.

Hoewel Buhrmann inmiddels actie heeft ondernomen om de financieringskosten terug te dringen, is tegelijkertijd het bedrijfsresultaat door de tegenvallende gang van zaken gekelderd, en wel met 38 procent in het tweede kwartaal van dit jaar tot 73 miljoen euro. Daardoor bleef het herstel van de rentedekking steken op 2,6 - nog altijd onder Buhrmanns ondergrens.

Koffrie sprak vorige week tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers sussend dat het handelshuis met deze lage score nog altijd "ruim boven het normniveau" van de banken zit. Wat de ondergrens is die deze financiers voor het verstrekken van leningen hebben gesteld, wilde de topman niet zeggen. Volgens hem is er geen eenduidig cijfer te geven omdat het allemaal verschillende afspraken betreft. "Het gaat om hele stapels contracten. Daar is geen gemiddelde."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.