De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Illegale camping' bruut ontruimd

door Gemma Buters

   
 

BRUSSEL - In de Belgische Ardennen heeft de politie een vakantiekamp met zo'n 55 merendeels Nederlandse toeristen ontruimd omdat hun camping illegaal zou zijn. In opdracht van het Waalse commissariaat voor toerisme sloegen 15 tot 20 agenten de Nederlandse organisator Luc Uiterwijk in de boeien en sommeerden zijn gasten hun boeltje op te breken en het terrein onmiddellijk te verlaten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Luc Uiterwijk. (Foto: DESSART)
"Ze gedroegen zich alsof ze een kraakpand moesten ontruimen", zegt Uiterwijk verontwaardigd. "Hun machtsvertoon was buiten iedere proportie. De gasten waren geschokt, kinderen liepen te huilen en ondertussen zat ik in de cel."

Als zes jaar organiseert de stichting Vakantie Anders van Uiterwijk in juli en augustus actieve vakantiekampen in het plaatsje Lierneux. De gasten zijn vooral gezinnen die een alternatieve vakantie willen. Naast sportieve activiteiten zijn er workshops en cursussen die uiteenlopen van schilderen tot paranormale activiteiten.

Volgens Uiterwijk verliepen de kampen altijd prima, op enkele klachten over geluidshinder na. Maar deze zomer was het al vanaf het begin hommeles met de plaatselijke politiecommissaris Triolet. Verschillende keren kwam hij de gasten van Uiterwijk al melden dat ze hun spullen moesten pakken. De burgemeester van Lierneux verzekerde Uiterwijk echter steeds dat zijn papieren in orde waren en dat hij tot half augustus mocht blijven.

Afgelopen donderdag kwam de politie dan toch opeens het kamp ontruimen, enkele uren nadat de burgemeester nogmaals telefonisch had bevestigd dat het kamp mocht blijven staan. Een kwart van de gasten schrok zo van de inval, dat ze meteen huiswaarts keerden. De rest werd ondergebracht op een naburige camping.

Inmiddels heeft deze groep zijn vakantie afgesloten. Afgelopen zaterdag zijn er zestig nieuwe gasten gearriveerd, die hun intrek op het oude terrein hebben ingenomen. "We gaan gewoon door", verzekert Uiterwijk, die heel wat verontruste telefoontjes heeft gekregen van mensen die bij hem een vakantie boekten.

"Ik weet zeker dat er geen invallen meer komen. Mijn advocaat heeft een klacht ingediend en de politiecommissaris kan nu niet meer op eigen houtje handelen, zoals hij vorige week deed. De burgemeester wist er niets van en de officier van justitie ook niet."

Volgens Uiterwijk speelt er al jaren een sluimerend conflict tussen hem en de plaatselijke politiebaas. "Hij zoekt al langer naar een manier om me weg te krijgen", beweert de Nederlander. "Ik doe een beetje alternatieve activiteiten en daar houden ze hier misschien niet van. Bovendien zijn we Nederlanders, dat ligt altijd gevoelig bij een deel van de Waalse bevolking."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.