De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Berlijn en Rome willen Europese oproerpolitie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Duitsland en Italië hebben gisteren opgeroepen tot de vorming van een Europese oproerpolitie om internationale topbijeenkomsten effectiever te beschermen tegen het geweld van relschoppers, zoals recent bij de G-8 in Genua.

De Duitse minister Otto Schily (Binnenlandse Zaken) lanceerde het idee gisteren in een interview met het Duitse weekblad Welt am Sonntag. Hij kreeg meteen steun van zijn Italiaanse collega Claudio Scajola, die dit weekeinde met Schily twee dagen lang om de tafel zat in het Italiaanse Imperia.

Scajola ligt onder vuur vanwege de gewelddadige manier waarop de Italiaanse politie de rellen in Genua heeft aangepakt. Daarbij kwam een demonstrant om het leven en raakten meer dan 200 actievoerders gewond in gevechten met de politie.

"We moeten meer samenwerken in Europa. We hebben een Europese oproerpolitie nodig die zulke fenomenen kan aanpakken, samen met de plaatselijke politie", zei Scajola.

Databank

Schily is niet tevreden met de afspraken die de Europese ministers van Binnenlandse Zaken vorige maand in Brussel hebben gemaakt over de aanpak van hardnekkige relschoppers. Hij wil niet alleen een Europese oproerpolitie maar ook een EU-databank met de gegevens van alle relschoppers.

De meeste EU-landen vinden dergelijke maatregelen echter veel te ver gaan, zo bleek vorige maand in Brussel. Toen drongen Duitsland en Italië ook al aan op verdergaande politie-instrumenten na de ravage die was aangericht rond de EU-top in het Zweedse Göteborg. Andere landen vrezen echter dat extra repressie ten koste gaat van goedwillende demonstranten en het imago van de Unie zal aantasten.

Tot nu toe is er dan ook alleen afgesproken, dat de politie in de verschillende EU-landen hardnekkige ordeverstoorders net zo gaat aanpakken als voetbalhooligans. De politiediensten gaan daartoe meer informatie uitwisselen via verbindingspersonen en zogeheten 'spotters' die bekende relschoppers uit hun eigen land kunnen aanwijzen.

Ondertussen zitten er nog steeds 50 demonstranten vast in Genua, van wie het merendeel buitenlanders. Duitsland maakt zich ernstig zorgen over het geweld van zijn linkse militanten en anti-globalisten. Van de 300 arrestanten in Genua kwamen er 70 uit Duitsland. Sinds hun arrestatie houden sympathisanten regelmatig protestbijeenkomsten in Duitsland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.