De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Versnelling geweldscyclus Israël
   
 

TEL AVIV - De geweldscyclus in Israël is in een stroomversnelling geraakt. Ruim tien maanden na de start van de tweede Palestijnse intifada volgen de bomaanslagen, raketaanvallen en schietpartijen elkaar in een steeds hoger tempo op. Elke actie wordt vrijwel meteen gevolgd door een tegenactie van de andere partij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
(Foto: AP)
De gewaagde aanslag gisteren voor het Israëlische ministerie van Defensie lijkt een reactie te zijn geweest op de mislukte raketaanval, zaterdag, op een Palestijns konvooi even buiten Ramallah. Marwan Barghouti, een van de meest vooraanstaande en populairste Palestijnse activisten, maakte deel uit van dat konvooi, maar hij overleefde de aanslag. Zijn lijfwacht, die volgens Israël het eigenlijke doelwit was, raakte gewond.

De schietpartij in Tel Aviv, waar in juni 21 Israëlische jongeren omkwamen bij een Palestijnse zelfmoordaanslag, legde meteen ook de vinger op de zere wonde van de veiligheid in de Israëlische steden, waar al wel een verhoogde staat van paraatheid is ingesteld. Toch kon de schutter, de 30-jarige Ali al-Joelani uit Oost-Jeruzalem, ongestoord de stad binnenrijden, omdat zijn auto een Israëlisch nummerbord droeg.

Op het moment dat Israëlische militairen het pand van het ministerie van Defensie verlieten om te gaan lunchen, schoot Al-Joelani vanuit zijn zijn automatische geweer leeg. Toen soldaten en politieagenten het vuur openden, reed hij tegen een lantaarnpaal aan. Hij overleed in het ziekenhuis.

Gisteravond beschoten Palestijnse schutters op de Westelijke Jordaanoever een auto met daarin een Israëlische kolonistenfamilie, zo meldde de Raad voor Joodse Kolonisten. Eerder op de dag was er ook in de Gazastrook weer geweld: in de vroege ochtend schoten Israëlische helikopters drie raketten in het hoofdkwartier van de Palestijnse Nationale Veiligheidstroepen. De actie was een reactie op voortdurende Palestijnse mortierbeschietingen. Sinds het begin van de intifada zijn zeker 512 Palestijnen, 130 Israëli's en 13 Israëlische Arabieren omgekomen.

De Palestijnen hebben gisteren het veiligheidsoverleg met Israël opgeschort, het laatste kanaal van contact tussen beide partijen. Zij zijn des duivels over het beleid van Israël uit voorzorg aanvallen uit te voeren op leden van Palestijnse organisaties als Hamas en de Islamitische Jihad. In tien maanden tijd zijn ongeveer 60 activisten door Israël 'preventief geliquideerd'.

PLO-leider Jasser Arafat riep de internationale gemeenschap gisteren opnieuw op om 'direct' in te grijpen om een eind te maken aan de 'agressie van Israël' en internationale waarnemers te sturen. Voor een Amerikaanse tv-zender zei de Israëlische premier Ariel Sjaron dat Israël geen internationale waarnemers zal dulden. "Er zal geen oorlog komen in het Midden-Oosten", zo reageerde hij op de angst dat het steeds maar oplopende conflict zich zou kunnen uitbreiden in de regio.

Israël heeft het Palestijnse bestuur een lijst gestuurd met de namen van zeven door Israël 'meestgezochte Palestijnse terroristen', aldus het ministerie van Defensie. Deze zouden door de Palestijnen gearresteerd moeten worden. Volgens het ministerie is het slecht een gedeeltelijke lijst. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.