De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kim gaat door met Koreaans raketprogramma

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - Daags na zijn onderhoud met president Vladimir Poetin op het Kremlin, bezocht de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il gisteren een aantal Russische ruimtevaartcentra buiten Moskou, waarbij hij benadrukte dat zijn land in de toekomst gewoon zal doorgaan met het eigen omstreden raketprogramma.

Terwijl de Amerikaanse president George Bush de westerse wereld probeert te winnen voor zijn miljardenverslindende plan om een raketschild op te richten tegen potentiële aanvallen van 'schurkenlanden' als Noord-Korea, Syrië, Irak en Libië, benadrukte Kim dat de Noord-Koreaanse raketindustrie slechts civiele, en geen militaire doeleinden heeft. En dat landen die zich niet vijandig tegen zijn neostalinistische regime in Pjongjang opstellen niets hebben te vrezen.

Tijdens zijn onderhoud met gastheer Poetin, die Kim na een treinreis van negen dagen zaterdag een paar uur sprak, herhaalde de in olijfgroen kostuum gestoken Noord-Koreaan dat het ABM-verdrag uit 1972, dat de ontwikkeling van grootscheepse anti-raketschilden verbiedt, de hoeksteen moet blijven van het internationale strategische evenwicht. Moskou en Pjongjang ondertekenden voorts een verdrag waarin economische samenwerking en heropening van de treinverbinding tussen Rusland en Noord-Korea centraal staan. De markten van Zuid-Korea en Japan lonken voor de naar expansie snakkende Russische economie en Noord-Korea kan op termijn daarin een belangrijke brugfunctie vervullen.

De reis van de 59-jarige Kim, die vandaag met zijn privé-trein van 21 Japanse wagons doorgaat naar Sint-Petersburg, is zodanig met veiligheidscontroles omgeven dat het zelfs de Russen te gortig wordt. Zo toont volgens dagblad Kommersant de FSB (de opvolger van de KGB) zich ronduit 'verbijsterd' over het arrogante en agressieve optreden van Kims meegereisde lijfwachten. Toen Kim vrijdag op het Jaroslav-station in Moskou arriveerde werd niet alleen de hele omgeving ontruimd, maar was eerder het beeld van oud Sovjet-dictator Lenin in de hal speciaal opgepoetst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.