De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rampzalige afloop
van dansfeest

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x380, 36kb)
Duizenden partygangers stonden na afloop van het Dance Valley-dansfestijn uren in de regen.
VELSEN - Het grootste dansfeest ter wereld, Dance Valley in Velsen, is zaterdagnacht in een complete chaos geëindigd. Door gebrek aan busvervoer raakten bezoekers in hevige regenbuien op drift. Brandweer, politie en GGD probeerden het tij nog te keren, maar zevenhonderd partygangers raakten door de hoosbuien en door uitputting onderkoeld. Een aantal moest zelfs in ziekenhuizen worden opgenomen.

Transportproblemen speelden het megaspektakel, dat zaterdagochtend begon in het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen, al vanaf het begin ernstig parten.

De ruim negentigduizend veelal jonge bezoekers was aangeraden om met het openbaar vervoer te reizen en tussen het Amsterdamse verzamelpunt bij station Sloterdijk en het evenemententerrein was een pendeldienst met autobussen opgezet.

Er zouden volgens plan 130 tot 150 bussen rijden, maar dat aantal werd nooit bereikt. De ellende met de pendelbussen begon al 's ochtends, toen er volgens de politie maar een zestigtal bussen tussen het station Sloterdijk en de entree van het evenemententerrein op en neer reed.

Veel bezoekers besloten te gaan lopen, een tocht waar ze uren over deden. Anderen reden tegen de bedoeling in toch met hun eigen auto's naar het terrein, wat de wegen verstopte. Taxichauffeurs roken een buitenkans. Ze vroegen echter woekerprijzen, wat tot veel woede leidde.

Verliep de toestroom 's ochtends nog enigszins geleidelijk, toen de party om middernacht werd beëindigd en iedereen tegelijkertijd op weg ging naar huis, diende zich een catastrofe aan.

Er was een tijdelijk busstation opgezet, maar het aantal bussen dat arriveerde bleef steken op een dertigtal. Het begon hevig te regenen en de schaars geklede en oververhitte bezoekers raakten in paniek. Ze braken door de hekken van terrein, bestormden de weinige en veelal al gereserveerde bussen en de chaos was compleet.

Slechts enkelen konden met de bussen mee en werden afgezet op station Sloterdijk, waar 's nachts na halftwee geen treinen meer stoppen. Mensen liepen daar over de rails, anderen zochten verwarming bij elkaar op de ijskoude perrons.

Op verzoek van de politie liet de NS rond twee uur nog een extra trein rijden naar Amsterdam CS, waar wel de hele nacht door treinen vertrekken. De extra trein pikte slechts een honderdtal gedupeerden op. Bussen van het GVB boden daarna nog enig soelaas. De rest moest wachten op de volgende ochtend.

Intussen werd langs het Noordzeekanaal snel een nieuw busstation opgezet, maar chauffeurs haakten daar na bedreigingen en vernielingen af. Een bus brandde zelfs uit. Bovendien zouden chauffeurs niet zijn verschenen, omdat ze anders in conflict kwamen met de rijtijdenwet.

De bezoekers die vanaf het festivalterrein geen vervoer hadden gevonden, begonnen inmiddels langs het Noordzeekanaal te lopen. Velen lieten zich met de pont ook over het kanaal zetten, waar evenmin bussen te verkrijgen waren.

Rond drie uur in de nacht, toen de zaak helemaal uit de hand dreigde te lopen, werden de brandweer en de GGD ingezet. Bovendien reden vrijwilligers gedupeerden zelfs in paardentrailers naar veiliger oorden. Sigma-teams uit Alkmaar zetten haastig tenten op voor opvang. Ook werden onderkoelde mensen met politiebusjes en met ambulances naar haastig gecreëerde opvangplaatsen gebracht.

Aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal in de brandweerkazernes van Velsen en Haarlem, het politiebureau van Velsen en een plaatselijke sporthal. Aan de noordkant ging het naar de brandweerkazerne Assendelft. De ernstigste gevallen belandden in de streekziekenhuizen.

In de opvangcentra en in de Sigma-tenten kregen ze aluminiumfolie uitgereikt om weer op temperatuur te komen. Inmiddels wandelden partygangers over de snelweg A9, de weg N202 en zochten ze beschutting in de gevaarlijke Wijker- en Velser-autotunnel.

Burgemeester Ph. Hertog van Velsen betwijfelde gisteren openlijk of zijn gemeente een dergelijk groot spektakel als Dance Valley nog wel aankan. "In de afgelopen jaren nam het aantal bezoekers snel toe. Problemen hebben we nooit gehad en ook nu leek vooraf alles in orde", aldus Hertog.

Een opeenstapeling van problemen heeft volgens hem ditmaal tot calamiteiten geleid. Met de organisatie van het evenement zal binnenkort worden gesproken en mogelijk komt het voor het komende jaar tot een beperking van het aantal feestgangers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.