De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kwart miljoen kijkers Gay Parade
Botentocht door
Amsterdam wordt
ware topattractie

door Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De zo langzamerhand traditionele botenparade voor homo's en lesbiennes begint in Amsterdam een ware topattractie te worden.

Maar liefst 250.000 mensen dromden zaterdagmiddag samen langs de Amsterdamse grachten om een glimp op te vangen van de zeer bijzonder uitgedoste of juist schaars geklede mannen en vrouwen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 32kb)
De botenparade voor homo's en lesbiennes trok zaterdag zo'n 250.000 bezoekers en is daarmee na Koninginnedag en de Uitmarkt het derde grote buitenevenement in de hoofdstad.
Zo'n zeventig grote en kleinere boten vormden de zesde Gay Parade in Amsterdam. Op de schuiten stonden dansende, drinkende, flirtende en zingende homo's en lesbiennes die af en toe volledig uit hun dak gingen. Toevallig passerende toeristen keken dan ook hun ogen uit en reageerden zeer enthousiast op de varende karavaan.

Aan de deelnemers was dit jaar gevraagd minder provocerend op te treden. Dat veel boten er minder spectaculair uitzagen dan voorgaande jaren, mocht de pret echter niet drukken.

Het botenfestijn heeft als doel de emancipatie en acceptatie van homoseksuelen te bevorderen en de levendigheid van Amsterdam te vergroten. In beide doelstellingen lijkt de parade ieder jaar weer meer te slagen.

Van heinde en ver waren hele gezinnen, alleenstaanden en echtparen naar de hoofdstad gekomen om de deelnemers aan de bonte tocht te bewonderen en toe te juichen. De boten voeren vanaf het Westerdok, via de Prinsengracht en Amstel naar het Oosterdok.

Het was eenzelfde route als die Ajax in 1995 voer na het winnen van de Champions League. Hoewel de toeschouwers zaterdag iets minder uitbundig waren, kunnen de beide rondvaarttochten de vergelijking qua drukte redelijk doorstaan.

Voor het eerst deed dit jaar ook een schip van een Arabisch homocafé mee. Enkele deelnemers daarvan schuwden nog wel de openbaarheid en waren geheel gehuld in sluiers.

De botentocht voor homoseksuelen maakt onderdeel uit van het jaarlijkse homofestijn Gay Pride dat het gehele weekeinde duurde. Dit feest in Amsterdam wordt steeds meer multicultureel.

Langzaam maar zeker komt de gemeenschap die zich al jaren manifesteert in de homokroegen ook tijdens Gay Pride uit de kast. Naast de Arabische boot, sloot ook de joodse gemeente Beit Ha'Chidush zich bij de tijdens Gay Pride gehouden religieuze diensten aan.

De eigenaar van het drie maanden oude homocafé Habibi Ama (Mijn lieve schat) heeft lang getwijfeld of hij wel mee zou doen aan de festiviteiten. A. Salib opende zijn volledig in Arabische stijl ingerichte zaak in de Lange Leidsedwarsstraat net op het moment dat de Rotterdamse imam El-Moumni opschudding veroorzaakte. De voorganger noemde homoseksualiteit een "ziekte" die schadelijk is voor de maatschappij.

• De homoparade te water trok zaterdag zo'n 250.000 bezoekers en is daarmee na Koninginnedag en de Uitmarkt het derde grote buitenevenent in de hoofdstad. FOTO: RICHARD MOUW




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.