De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Finalist van vorig jaar in eerste ronde Energis Open uitgeschakeld
Kempes verrast Sluiter

door Dick Springer

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (336x512, 26kb)
Edwin Kempes versloeg zijn maatje Raemon Sluiter. (Foto: dagblad de telegraaf)
AMSTERDAM - Tussen winst en verlies zit vaak maar heel weinig. Of, in het geval van Raemon Sluiter, precies twee dagen. Zondag nog liet hij zich in Scheveningen huldigen als trotse winnaar van Neerlands enige Challenger-toernooi, gisteren in Amsterdam ging hij in de eerste ronde van de Energis Open roemloos ten onder. Een nederlaag met zware impact. Niet alleen omdat Sluiter verloor van Edwin Kempes en verliezen van een landgenoot doet altijd net even meer pijn dan verliezen van een 'vreemde' maar ook omdat Sluiter vorig jaar bij de Open Nederlandse Tenniskampioenschappen nog tot de finale reikte. En dus zal de nederlaag ook flink wat gevolgen hebben voor zijn positie op de wereldranglijst.

Opvallend genoeg verhaalden beide tennisprofs na de partij vooral over de moeilijkheden die zij ondervinden bij een ontmoeting op de tennisbaan met een landgenoot. "Tot het moment dat ik de baan opstapte, voelde ik me prima; eenmaal op het centrecourt was ik erg zenuwachtig", aldus Kempes. En ook Sluiter kan maar niet wennen aan het feit dat hij zo nu en dan tegen 'een van mijn beste maatjes' aan de bak moet. "Toen ik vorige week het resultaat van de loting vernam, wist ik al dat ik het moeilijk ging krijgen."

En Sluiters (voor)gevoel bedroog hem niet, want na een door hem nog wel gewonnen eerste set vol fouten (Sluiter: "Het was niet best en dan oordeel ik nog mild"), ging het in rap tempo bergafwaarts met de nationale knuffelbeer van het Daviscupteam. "Op 4-4 en 0-15 miste ik een smash", wees hij in zijn analyse het keerpunt van de partij aan. "Maak ik daar 0-30, dan staat hij ineens onder druk en win ik de partij misschien met 6-4 6-4." Maar Sluiter maakte geen 0-30, brak de servicegame van Kempes niet en liep een uurtje later toch enigszins verrassend als verliezer van de baan af. Balend als na een nederlaag van zijn lievelingsclub Feyenoord. "Even geen tennis meer, ik ga eerst proberen in twee weken mijn rijbewijs te halen. Ik zal er toch een keer aan moeten geloven."

Kempes, wel al in het bezit van een rijbewijs, moet nog even aan tennis blijven denken. In de Spaanse Alex Calatrava treft hij vandaag een tegenstander van formaat, maar als de Nederlander vanaf de eerste games zijn spel naar het niveau weet te tillen dat hij gisteren alleen in de derde set bereikte, is hij zeker niet kansloos. Vorig jaar liep Kempes in Amsterdam zomaar door naar de halve finales, dus de speler uit Monnickendam weet dat hij deze week meer te verliezen heeft dan alleen maar een tennispotje. "Toch ben ik geen moment bezig geweest met die ranglijstpunten. Ik wil gewoon goed spelen en winnen, dan komen die punten vanzelf."

De overwinning op Sluiter deed de geboren Amsterdammer zichtbaar goed. "Ik heb een flinke tik gehad van die nederlaag op Wimbledon, daar ben ik drie dagen behoorlijk ziek van geweest", bekende hij gisteren. Op het 'heilige gras' verloor Kempes drie weken geleden in de eerste ronde op dramatische wijze (10-12 in de vijfde set) van Younes El Aynaoui. "De enige manier om over zo'n nederlaag heen te komen, is zo snel mogelijk weer een partij winnen." Een 'geneesmiddel' dat Kempes dan ook onmiddellijk ter hand nam, eerst tijdens de Challenger-toernooien in Ulm (kwartfinale) en Scheveningen (halve finale) en gisteren op het hoogste niveau in zijn geboortestad.

"Nu de eerste horde is genomen, ga ik er vanuit dat ik tegen Calatrava wel vanaf het begin een aanvaardbaar niveau weet te bereiken", aldus Kempes, die gisteren lang moest zoeken naar 'het goede gevoel'. Een coach zou hem bij dat soort zoektochten zeker van pas komen, al begreep de 25-jarige speler dat hij er tijdens een partij altijd alleen voor zal staan. "Een coach is vooral belangrijk in de voorbereiding op wedstrijden. En als je lekker speelt, heb je eigenlijk niemand nodig. Maar dat betekent niet dat ik van plan ben om in mijn eentje tegen de rest van de wereld te spelen, ik ben wel degelijk op zoek naar een nieuwe coach."

Kempes was overigens een van de weinige Nederlandse tennissers die gisteren op het Amsterdamse Amstelpark lachend rondliep. Van de zeven Oranjeklanten die in actie kwamen, wist behalve Kempes alleen Sjeng Schalken te winnen. Een 'primeurtje' voor de hoogst geklasseerde Nederlander, die in zijn vijf eerdere optredens tijdens de 'Dutch Open' nog nooit een potje had gewonnen. Voor John van Lottum (nederlaag tegen titelverdediger Magnus Gustafsson), Dennis van Scheppingen (El Aynanoui), Martin Verkerk (Olivier Mutis) en Peter Wessels (Juan Antonio Marin) duurde de Energis Open welgeteld twee dagen. Nog een geluk dat ze de eerst dag 'vrij' hadden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.