De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Proefproses trombose
na klachten passagiers

   
 

AMSTELVEEN - Een Australisch advocatenkantoor spant een proefproces aan tegen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Namens drie passagiers eist het kantoor een schadevergoeding voor opgelopen trombose na een lange vliegreis.

Het advocatenkantoor Slater & Gordon voert het proces tegen onder meer KLM, British Airways en Qantas. De KLM zegt in een reactie geen negatieve gevolgen van het proefproces te verwachten.

"Voor de passagiers kan de uitkomst alleen maar positief zijn. Eindelijk duidelijkheid. Passagiers en luchtvaartmaatschappijen kunnen daar hun voordeel mee doen", aldus KLM-woordvoerder Hugo Baas.

"De medische wetenschap krijgt met het proefproces een extra prikkel om vast te stellen of trombose een direct gevolg is van het vliegen of simpel uitsluitend van te langdurig zitten. Of komt het van de omstandigheden in het vliegtuig. In dat geval zal de vliegtuigfabrikant aangesproken moeten worden", aldus KLM-woordvoerder Hugo Baas.

De KLM waarschuwt al sinds jaar en dag zowel in het boordmagazine als in een videofilm om tijdens lange vluchten voor beweging te zorgen, onder meer door oefeningen in de stoel of korte wandelingen in het toestel. Ook op de vliegtickets zal de waarschuwing worden vermeld. Ook andere maatschappijen adviseren hun passagiers tijdens lange vluchten bewegingen te doen, onder meer om risico van trombose te verminderen.

De internationale luchtvaartmaatschappijen stellen zich in het algemeen op het standpunt dat trombose niet een gevolg is van lange vluchten maar van lang zitten. "Wie thuis te lang zit of ligt loopt dezelfde risico's dat staat los van de effecten van het vliegen", luidde een wereldwijd gehoord verweer na de eerste signalen over die gevolgen van lange vluchten.

De kat werd de bel aangebonden door een chirurg in Australië die beweert dat op de luchthaven van Sydney jaarlijks vierhonderd passagiers met een vorm trombose arriveren. Hij wijt dat aan te lang zitten, maar wetenschappelijk is de relatie met vliegen nog nimmer gelegd. Een reden waarom bij de KLM ook geen zorg over de uitkomst van het proefproces valt te bespeuren.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is begonnen met een grootschalig internationaal onderzoek naar de relatie van vliegen en trombose, waarvoor honderdduizend vliegtuigpassagiers worden ondervraagd. De uitslag daarvan kan ook nog wel twee jaar op zich laten wachten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.