De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tie haalt vers geld op

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Internetbedrijf Tie heeft een kapitaalinjectie zeker gesteld van ƒ2 miljoen. In ruil voor dat bedrag krijgt een nog onbekende buitenlandse investeerder het recht om de komende vijf jaar drie miljoen aandelen Tie te kopen voor ?1 per stuk.

De aandelen noteerden voorafgaand aan het nieuws ?0,76 per stuk.

Het gaat om een principe-overeenkomst met "een Europese vermogende particulier met een eigen beleggingsvehikel", zegt Tie-bestuursvoorzitter Dick Raman in een toelichting. Nu de ƒ2 miljoen binnen is, is boekhouder Ernst & Young bereid om Tie's jaarverslag over boekjaar 2000 goed te keuren.

Half maart van dit jaar wilde Ernst & Young dat nog niet, vanwege een dreigend liquiditeitsprobleem bij het internetbedrijf. Sindsdien slaagde Tie erin om bij een groep particuliere en zakelijke relaties ƒ1,1 miljoen los te weken om de ergste nood te ledigen. Een maand later werd met het Amerikaanse Navigator Investments een kredietfaciliteit overgekomen. Tie kreeg daarbij het recht om gedurende anderhalf jaar onder bepaalde voorwaarden een onbeperkt aantal aandelen bij Navigator te plaatsen met een minimum van 100.000 per kwartaal totdat voor een bedrag van ƒ12 miljoen nieuwe stukken zou zijn uitgegeven. Navigator zou daarbij een korting krijgen van 15% ten opzichte van de beurskoers van dat moment, zo spraken de betrokken partijen af.

Omdat die beurskoers door alle financieringsperikelen vervolgens een flinke schuiver maakte, werd een beroep doen op deze kredietfaciliteit wel heel erg onaantrekkelijk, geeft Raman toe. Bij een veel lagere koers zouden meer aandelen moeten worden uitgegeven, met een relatief forse verwatering van de winst per aandeel en een verlies aan zeggenschap in de onderneming als gevolg. Tie ging dan ook op zoek naar een andere vorm van financiering.

Die werd uiteindelijk gevonden in de vorm van bovengenoemde mezzaninefinanciering. De definitieve overeenkomst verwacht Raman nog deze maand te tekenen. Dan stelt Tie ook het goedgekeurde jaarverslag over boekjaar 2000 beschikbaar. Voor eind augustus vind dan een algemene vergadering van aandeelhouders plaats, aldus Raman.

De kredietfaciliteit van Navigator blijft overigens bestaan. Dat Tie er alsnog een beroep op doet, is gezien de nog altijd lage beurskoers van het aandeel onwaarschijnlijk, laat Raman doorschemeren. "Zoiets werkt alleen in een opgaande markt." Raman verwacht nog steeds dat Tie deze zomer weer een positief resultaat voor belasting, rente en afschrijving (ebitda) zal boeken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.