De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe topman haalt uit
naar Philips-management

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 9kb)
Gerard Kleisterlee
...Philips First... (Foto: Emiel van Lint)
AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips staat aan de vooravond van een cultuuromslag. Managers zullen voortaan anders moeten opereren, kondigde de nieuwe Philips-president Gerard Kleisterlee gisteren aan.

Hij gebruikte de slechter dan verwachte tweede kwartaalcijfers om zijn personeel een onverwachte veeg uit de pan te geven.

Kleisterlee hekelde de discipline van zijn managers. Die denken voornamelijk aan wat goed voor hen is en hebben ten tweede aandacht voor hun business. "Pas op de derde plaats denken ze aan wat goed is voor Philips", fulmineerde hij. Die volgorde moet volgens de nieuwe topman radicaal om. "Philips first!" riep hij dan ook om aan duidelijkheid geen wensen over te laten.

Managers die niet passen in het Kleisterlee-kader, worden onverbiddelijk vervangen. Het zijn geen loze kreten van de voorman. Met de directie van de slecht presterende bedrijfsonderdelen van digitale netwerkeen en decoders heeft hij al korte metten gemaakt. Die is inmiddels vervangen.

Daarbovenop kondigde Kleisterlee aan de komende maanden nog eens 3.000 banen te schrappen. Daarmee komt het totaal aantal banen dat dit jaar wereldwijd bij Philips verloren gaat op meer dan 10.000. Het aantal werknemers dat in Nederland zijn baan kwijtraakt is nog onduidelijk. Een woordvoerder spreekt na afloop over een "relatief betrekkelijk gering" aantal. Wereldwijd werken er circa 210.000 mensen voor de Nederlandse multinational.

Opnieuw werd een voorziening aangekondigd. Voor het tweede halfjaar reserveert Kleisterlee een bedrag dat ligt tussen de EUR250 en 300 miljoen. Het geld is bedoeld om kostenbesparingen door te voeren en capaciteit aan te passen aan de verminderde vraag.

Van deze nieuwe voorziening zal EUR80 tot 100 miljoen bestemd zijn voor de divisie Consumentenelektronica. Circa EUR50 tot 70 miljoen zal beschikbaar komen voor Componenten. Voor Halfgeleiders reserveert hij EUR100 miljoen. De overige activiteiten moeten het doen met een voorziening van EUR20 tot 30 miljoen. Daarmee komen de extra lasten voor dit jaar op circa EUR1 miljard te liggen.

De investeringen voor dit jaar worden teruggeschroefd tot EUR2,1 miljard. Oorspronkelijk wilde Philips dit jaar EUR3,5 miljard investeren.

Door nu sterk en hard in te grijpen, hoopt Kleisterlee beter voorbereid te zijn op toekomstige tegenslagen. Hij wil goed uit die strijd komen. Philips staat er overigens niet slecht voor. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een sterke balans opgebouwd. Daar kan het zijn voordeel mee doen.

Met de sterke financiële positie van de elektronicareus in zijn achterhoofd, presenteerde Kleisterlee twee belangrijke nieuwe doelstellingen. De omzet van Philips zal jaarlijks voortaan met tenminste 10% moeten groeien. De winst moet met 15% toenemen. Kleisterlee hoopt deze doelstellingen binnen drie tot vijf jaar te realiseren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.