De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips schrapt nog
eens 3000 arbeidsplaatsen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Philips gaat de komende maanden 3.000 banen extra schrappen. In totaal zullen er daardoor dit jaar bij het elektronicaconcern 10.000 banen verdwijnen.

Het afgelopen kwartaal hebben daarvan alleen al 4.600 mensen Philips moeten verlaten. De bulk van de ontslagen valt bij de divisies Halfgeleiders en Componenten.

Kwartaalcijfers

Philips maakte de plannen gisterochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Die waren buitengewoon teleurstellend. Philips leed in het tweede kwartaal een verlies van ƒ1,7 miljard. Dat is fors meer dan werd verwacht.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee van Philips gaf tijdens een toelichting toe dat de Nederlandse multinational het afgelopen kwartaal in zwaar weer is beland. Het snoeien in het aantal arbeidsplaatsen lijkt hem onvermijdelijk.

"Door snel in te grijpen zijn wij beter in staat dan andere technologiebedrijven de teruggang op te vangen. Wij zitten daarom goed op koers in de woelige wateren van de wereldeconomie", aldus de nieuwe topman.

Nederland blijft in de nieuwe saneringsronde min of meer buiten schot. Een woordvoerder van de multinational houdt het er op dat in ons land een "redelijk betrekkelijk gering" aantal mensen hun baan kwijtraakt. De meeste ontslagen vallen in het buitenland.

Geen alarm

De bonden laten de alarmklok thuis. In Nederland vallen bij de halfgeleidersfabriek in Nijmegen de grootste klappen. Daar zullen 400 à 450 tijdelijke krachten te horen krijgen dat ze overbodig zijn.

In de halfgeleiderfabriek in Stadskanaal verdwijnen daarentegen geen arbeidsplaatsen.

Het getal van 10.000 ontslagen, klinkt een bestuurder van FNV Bondgenoten bizar in de oren. Hij beschuldigt Philips ervan het getal vooral voor de communicatie naar de beurs te gebruiken. "Het bedrijf heeft geen enkele onderbouwing voor het schrappen van 10.000 arbeidsplaatsen", aldus de bestuurder.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.