AMSTERDAM - Winstwaarschuwingen, tegenvallende cijfers en een kwakkelend Wall Street. De Amsterdamse beurs moest het gisteren met geen of weinig stimulerend nieuws stellen. De AEX sloot vrijwel onveranderd op 546,84, een daling van 0,05 punt. De stemming op de Amerikaanse beurzen was op dat moment licht verdeeld: de Dow stond op lichte winst, de Nasdaq op een klein verlies.
In Amsterdam was de grote tegenvaller voor beleggers natuurlijk het groter dan verwachte verlies bij Philips. Analisten hadden gerekend op rond de EUR0,23 per aandeel, het werd EUR0,27 per aandeel (exclusief buitengewone baten en lasten). Dat leidde aanvankelijk tot een forse koersreactie naar EUR27,53, later krabbelde de notering op tot EUR28,66, dat was per saldo een verlies van EUR0,54.
Het concern blijkt in het afgelopen kwartaal niet alleen in de telecomsector en bij de pc's slecht te hebben gedraaid. Ook de divisies halfgeleiders, componenten en consumentenelektronica zijn getroffen door de economische tegenwind.
In het derde kwartaal zou echter met de verliezen de bodem zijn bereikt, zo sprak Philips-topman Gerard Kleisterlee gisteren hoopvol, die er echter meteen aan toevoegde niet vóór 2002 een herstel in de chipsector te verwachten. Het gehele jaar zou (exclusief bijzondere lasten) nog een break-even resultaat kunnen opleveren, of misschien een 'klein' verlies. Er zullen opnieuw banen worden geschrapt (1500 in het tweede halfjaar).
Wat de markt echter zorgen baart is het terugschroeven van de investeringen naar EUR2,1 miljard. Dat is EUR400 miljoen minder dan aanvankelijk was gezegd. "Wil je groeien dan moet je investeren. We kunnen alleen maar hopen dat het bij deze negatieve bijstelling blijft", aldus een handelaar.
Getronics moest bijna 19% prijsgeven op EUR3,30. Credit Suisse First Boston heeft zijn advies voor het fonds in één klap veranderd van 'kopen' naar 'verkopen'. De raming voor de winst per aandeel werd verlaagd van EUR0,32 tot EUR0,20. Volgens de analisten van de bank is Getronics 'het meest kwetsbare Europese it-bedrijf'.
Weinig goeds verwachten zij van een converteerbare lening van EUR850 miljoen. De omwisseling daarvan zal volgens de financiële specialisten niet onder de huidige voorwaarden kunnen plaatsvinden, wat herfinanciering nodig maakt.
ICT Automatisering verraste gisteren zijn aandeelhouders met een winstwaarschuwing. In plaats van een winststijging van 'tenminste' 20%, zoals nog geen twee maanden geleden werd verwacht, moeten de beleggers nu rekening houden met een lagere winst. Dat zorgde voor een koersdaling van EUR8,20 (bijna 35%!) tot EUR15,50.
Overigens leek de winstwaarschuwing niet voor àlle aandeelhouders meer als een verrassing te komen: de afgelopen maand was de koers van het aandeel ICT al met 60% gedaald. Veel analisten hadden hun taxaties voor de winst per aandeel al in negatieve zin bijgesteld.
De technologiehoek lag er gisteren toch al wat verloren bij. Weinig hoopgevend was de uitslag van een onderzoek dat de Amerikaanse zakenbank Merrill Lunch heeft gehouden onder 50 Amerikaanse en 15 Europese IT-kopstukken van grote ondernemingen.
Uit dat onderzoek bleek dat de investeringen in de IT-sector voorlopig niet zullen aantrekken. Want maar liefst 72% van de ondervraagden verklaarde dat zijn het komende halfjaar hun it-uitgaven moeten beperken, veelal op last van de financiële topmensen van hun bedrijf. Dat er meer wordt uitgegeven kon slechts 18% van de ondervraagden aankondigen.
Het onderzoek van Merrill Lynch bevestigt nog eens dat de korte termijn vooruitzichten voor de it-wereld weinig rooskleurig zijn. Eerdere onderzoeken van Goldman Sachs en Morgan Stanley hadden al in dezelfde richting gewezen.
Goldman Sachs heeft nu weer de detailhandelssector onder de loep genomen. De bank wijst op de verslechterende omstandigheden en verlaagde daarom het advies voor zes Europese bedrijven in deze sector. Een van de 'slachtoffers' was Vendex KBB. Uitgegaan wordt van een winst dit jaar van EUR1,52 per aandeel (dat was aanvankelijk EUR1,69) en voor volgend jaar van EUR1,62 (was EUR1,80). Het fonds moest gisteren EUR0,35 in koers terug tot EUR13,75.
In de telecomhoek sloot Libertel EUR0,60 lager op EUR9,65. De scheidende topman John de Wit (hij gaat binnenkort werken bij een Spaanse dochter van het Britse Vodafone) heeft in een intervieuw met het blad Beursplein 5 gezegd dat Libertel's doelstelling voor de ebitda-marge (bedrijfsresultaat exclusief afschrijving en amortisatie goodwill als percentage van de omzet) is verlaag van ruim 40% naar ruim 35%. Mei vorig jaar zei de onderneming nog uit te gaan van een marge van ruim 40% binnen drie jaar.
De Wit zei verder dat de inkomsten per gebruiker (de arpu) stijgt. Vorig jaar zakte die van EUR408 naar EUR357, vooral door de populariteit van het prepaid-bellen, maar De Wit denkt dat dat niveau een dieptepunt was, dat nu gepasseerd is.
Kabelbedrijf UPC blijft een speelbal van speculanten. Onder het motto 'veel kan er van deze afbraakkoers eigenlijk niet meer af' wagen velen een gokje. Ook de beroepshandel laat zich echter niet onbetuigd. Dat alles leidt tot flinke koersfluctuaties. Nadat de notering maandag 37% lager was gesloten klom het aandeel nu weer EUR0,26 (27%) tot EUR1,21.
Net als op de Amerikaanse beurs blijft de bankensector blijft onder druk staan. ABN Amro moest aanvankelijk terug naar EUR19,97, later volgde een herstel tot EUR20,49, dat was per saldo EUR0,23 beter. Standard & Poor's verlaagde inmiddels de ratings voor de zakenbanken Morgan Stanley, Merrill Lynch en Goldman Sachs.