De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Jakarta paraat voor verwachte onrust
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Als duidelijke waarschuwing aan mogelijke oproerkraaiers staan tientallen pantserwagens opgesteld op het plein van het parlementsgebouw in de Indonesische hoofdstad Jakarta. (Foto: REUTERS)
JAKARTA - Het Indonesische leger en de politie hebben gisteren in de hoofdstad Jakarta met groot machtsvertoon duidelijk gemaakt dat in de aanloop naar de afzettingsprocedure, die op 1 augustus tegen president Abdurrahman Wahid begint, het veroorzaken van onrust hard zal worden aangepakt.

Commandanten inspecteerden ten overstaan van honderden toeschouwers op het terrein rond het parlementsgebouw ruim 6000 van hun manschappen. Tientallen pantserwagens en politiemotoren stonden nabij het zwaarbewaakte terrein in rijen opgesteld.

Wahid moet tegen de Raadgevende Volksvergadering (MPR), het hoogste wetgevende orgaan van Indonesië, verantwoording afleggen over zijn twintig maanden tellende presidentschap. Als het parlement niet tevreden is met zijn rapportage, zal Wahid moeten aftreden.

Zijn dreigement dat hij de MPR komende vrijdag per decreet zal ontbinden, heeft geleid tot speculaties over de mogelijkheid dat de afgevaardigden eerder bij elkaar komen.

Gisteren werd bekend dat de Indonesische politie een noodplan gereed heeft voor het geval de 'impeachmentzitting' op 1 augustus uit de hand loopt. "Het plan voorziet in de evacuatie van alle afgevaardigden naar een niet nader te noemen locatie", aldus de politie. Op een militaire basis in Tangerang werd gisteren met ruim 1500 militaire troepen een evacuatie van de afgevaardigden gesimuleerd.

Wahid vindt dat vice-president Megawati Soekarnoputri hem niet kan opvolgen als de MPR hem afzet. "Als de ene helft van het duo verdwijnt, moet de andere ook verdwijnen", aldus Wahid gisteren.

Hij herhaalde tijdens een bezoek aan de stad Tohomon in Noord-Sulawesi dat hij nog steeds van plan is aan te blijven tot het einde van zijn ambtsperiode in 2004.

Aanhangers van Wahid hebben de afgelopen week in de hoofdstad protestbetogingen gehouden. Als de onrust zich verplaatst naar het parlementsgebouw wordt voor de zitting van vrijdag een geheime locatie voorbereid. (Reuters/AP)
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.