De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geweldsgolf barst los in Midden-Oosten
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Palestijnen zoeken naar hun bezittingen tussen de brokstukken na de raketaanval vanuit IsraŽlische gevechtshelikopters op een huis in Bethlehem, waarbij vier Hamas-leden omkwamen. (Foto: AP)
BETHLEHEM - De roep om vergelding bij iedere nieuwe aanslag in het Midden-Oosten heeft de afgelopen dagen een keten van gewelddaden in werking gezet. De dood van vier islamitische Hamasleden, die gisteren in Bethlehem werden getroffen door raketten van Israëlische gevechtshelikopters, werd direct gewroken met een Palestijnse mortieraanval op de joodse wijk Gilo in Zuid-Jeruzalem.

Bij deze laatste aanval vielen geen doden of gewonden. Volgens het Israëlische leger was het de eerste mortieraanval vanaf de Westelijke Jordaanoever sinds de Al-Aksa-intifada begon in september vorig jaar.

De Palestijnen zijn woedend over de dood van de Hamasleden. Ahmed Abdel-Rahman, top-assistent van de Palestijnse leider Jasser Arafat, noemde de aanslag "staatsterrorisme". Veertien Palestijnse facties dreigden in een vlugschrift "iedere Israëlische soldaat en iedere joodse kolonist" als doelwit te beschouwen.

De Israëlische raketaanval viel samen met een veiligheidsalarm voor heel Israël in verband met de Palestijnse zelfmoordaanslag, eergisteren bij een treinstation in Noord-Israël, waarbij twee Israëlische militairen omkwamen.

Volgens een Hamas-functionaris waren de vier omgekomen Hamasleden in Bethlehem bijeen om de komst van een Palestijn af te wachten die door Israël zou worden vrijgelaten. Het Israëlische leger is er daarentegen van overtuigd dat de vier een terroristische aanslag voorbereidden tijdens de sluitingsceremonie van de Maccabiah Spelen in Jeruzalem. Deze joodse 'Olympische Spelen' eindigen op 23 juli.

Israël had twee weken geleden aangekondigd islamitische militanten te zullen uitschakelen als onderdeel van een anti-terreurbeleid. Volgens de Palestijnse Autoriteit heeft Israël al meer dan 40 militanten "vermoord" sinds het begin van de Al-Aksa intifada.

De Israëlische regeringswoordvoerder Avi Pazner zei de Palestijnse Autoriteit van Arafat verantwoordelijk te houden voor de mortieraanval op de joodse wijk Gilo. "Dit is een ernstige escalatie, die we niet onbeantwoord zullen laten", zei hij. Na de aanval werd enige tijd geschoten tussen troepen gelegerd in de joodse nederzetting en gewapende mannen in de nabijgelegen Palestijnse stad Beit Jala.

De Israëlische minister van Defensie, Binjamin Ben-Eliezer, heeft gisteren zijn bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd, waar hij minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zou ontmoeten.

Israël heeft gisteren in Jeruzalem een verbod uitgevaardigd voor een demonstratie ter herdenking van de overleden Palestijnse topfunctionaris Fasail al-Husseini. Husseini was voor de Palestijnen het symbool dat eens Jeruzalem de heilige hoofdstad van hun eigen staat zou zijn.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.