De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vrouw verdacht van poging
tot moord op zes baby's

Van onze correspondent

   
 

HAARLEM - Een 25-jarige vrouw uit Hoofddorp wordt verdacht van twaalf pogingen tot moord op in totaal zes baby's. Volgens justitie in Haarlem hebben de kinderen geen blijvend letsel opgelopen.

De vrouw werkte tussen 1997 en begin dit jaar voor kinderdagverblijven in Nieuw Vennep en Schiphol-Rijk. De zaak kwam aan het rollen toen de leiding van de laatste crèche onraad rook. In korte tijd hadden drie baby's tijdens vier incidenten verstikkingsverschijnselen vertoond.

Artsen konden daarvoor geen verklaring vinden, maar wel viel op dat de verdachte bij ieder incident aanwezig was geweest. In een aantal gevallen had ze zelf alarm geslagen.

De vrouw werd ontslagen en de politie stelde een onderzoek in. Dat leidde naar het kinderdagverblijf in Nieuw Vennep, waar de Hoofddorpse ook had gewerkt. In deze crèche bleken zich soortgelijke gevallen te hebben voorgedaan. Het ging daarbij om acht incidenten, waarbij eveneens drie baby's waren betrokken. Een kindje had zelfs viermaal met onverklaarbare ademnood gekampt. De verdachte, die begin april werd aangehouden, ontkent iedere betrokkenheid.

Justitie gaat er echter vanuit dat ze heeft geprobeerd de baby's van het leven te beroven. Persofficier mr. Ed Hartjes sluit niet uit dat de verdachte lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy, een aandoening waarbij een vrouw kinderen mishandelt om zelf aandacht te krijgen. De Hoofddorpse stond deze week voor de rechter, maar haar zaak werd uitgesteld. Verder onderzoek moet eerst duidelijk maken of ze inderdaad aan het syndroom lijdt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.