De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Luchtmobiele brigade ook
op vakantie gsm-standby

door Maarten van Meurs

   
 

DEN HAAG - Ruim 200 militairen van de luchtmobiele brigade moeten vanaf volgende week vanaf hun vakantieadres elke dag een antwoordapparaat in Nederland bellen. Zo kunnen zij te horen krijgen of zij onmiddellijk naar Nederland moeten terugkomen om zich klaar te maken voor de NAVO-macht in Macedonië.

Het grootste deel van de geplande troepenmacht gaat volgende week voor een week of drie met vakantie. Die periode is al lang geleden vastgesteld. Als de militairen hun geboekte vakantiereis geheel of gedeeltelijk mislopen krijgen zij daarvoor van Defensie een schadevergoeding.

Ontwapening

In Macedonië wordt onderhandeld over een politiek akkoord tussen de regering en de Albanese minderheid. Als de NAVO positief is over zo'n akkoord gaan er 3.000 militairen onder Brits opperbevel op pad om toe te zien op de vrijwillige ontwapening van Albanese rebellen die strijd hebben geleverd tegen het Macedonische regeringsleger.

De NAVO-macht moet deze klus in maximaal dertig dagen hebben geklaard.

Een 'kernkabinet' van premier Kok, de vice-premiers Borst en Jorritsma, en de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) moet voor een definitief NAVO-besluit nog apart goedkeuring geven voor het inzetten van de Nederlandse rode baretten. Deze bewindslieden zijn indien nodig snel in Nederland terug van vakantie.

Vervolgens moet de Tweede Kamer worden ingelicht en komt een Kamercommissie terug van reces om de uitzending goed te keuren. Als in de Kamer geen bezwaren zijn, krijgt de landmacht tien dagen voorbereidingstijd om de eenheid klaar te maken en krijgen de militairen opdracht om terug van vakantie te komen.

Volgens een woordvoerster van de Landmacht zal het vanaf het terugkomstbevel vier dagen duren voordat iedereen weer op de kazerne is. Dat tijdverlies kan de eenheid zich echter permitteren omdat men nu al druk bezig is met de voorbereidingen, zoals extra instructie en het klaarzetten van materieel.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.