De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Beveiligde ondergrondse privé-garage voor Kok
Ook bodyguards
voor de premier

door Jeroen Hendriks

   
 

DEN HAAG - Premier Kok krijgt uit veiligheidsoverwegingen een afgeschermde privé-garagebox onder het Plein in Den Haag. De chauffeur van de premier kan daar de zwaar beveiligde BMW 740iLA Protection parkeren als Kok aan het werk is in zijn Torentje of de bolide niet nodig heeft. De bouw van de privé-garagebox maakt deel uit van een reeks veiligheidsmaatregelen rond de premier. Vanwege de dreiging van enkele Molukkers met een aanslag, relschoppende Koerden en andere gevaarlijke elementen wordt de premier sinds enige tijd regelmatig vergezeld door enkele bodyguards.

De box wordt gebouwd in de ondergrondse Pleingarage, op een steenworp van het Binnenhof, waar op een besloten verdieping de auto's van ministers, Kamerleden en topambtenaren staan. Voor de auto van de premier biedt dat volgens zijn veiligheidsadviseurs echter nog onvoldoende zekerheid.

De afgesloten tweede parkeerlaag wordt bijvoorbeeld op donderdagavond en in het weekeinde opengesteld voor winkelpubliek. Juist op die dagen is in het verleden meermalen een auto opengebroken of gestolen.

Om alle risico's te vermijden wordt nu in een afgelegen hoek een speciale afsluitbare box gebouwd voor de donkerblauwe BMW van de premier. Dat heeft een zegsman van de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd bevestigd.

Bouwvakkers zijn momenteel druk aan het hakken en breken om een loze ruimte bij de garage te trekken en de nodige voorzieningen te treffen. Vervolgens wordt op die plek de afsluitbare privé-box van de premier gebouwd.

Tot voor kort stond de dienstauto, toen nog de oude Ford Scorpio, van premier Kok gewoon op de oprit voor zijn Torentje. Op advies van veiligheidsdeskundigen wordt de auto daar niet meer geparkeerd omdat het op die manier voor onverlaten erg eenvoudig te zien was of de premier aanwezig was. De wagen staat nu tussen andere voertuigen op het Binnenhof of in de Pleingarage geparkeerd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.