DEN HAAG - Mensen die zelf hun thuiszorg of gehandicaptenzorg willen regelen, krijgen minder te maken met administratieve rompslomp. Staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) maakte gisteren plannen bekend om de bureaucratie rond de persoonsgebonden budgetten fors te verminderen. In plaats van vijf regelingen komt er nog maar één vereenvoudigde regeling die onder de AWBZ valt.
Zelf beslissen
Mensen die voor zorg in aanmerking komen, kunnen zelf beslissen waar zij hun huishoudelijke of persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding vandaan halen. Alleen medische behandelingen en verblijf in een zorginstelling blijven op de oude manier geregeld worden.
De PvdA-bewindsvrouw hoopt met de nieuwe regeling meer mensen in de zorg te krijgen. Iemand met een eigen budget kan bijvoorbeeld een hulp in de huishouding inschakelen en is dan niet afhankelijk van de thuiszorg.
Verder mogen instellingen zoals verpleeghuizen voortaan zorg gaan aanbieden voor gehandicapten. Daardoor ontstaan er meer keuzemogelijkheden en kan men gaan 'shoppen'. Het kabinet wil op deze manier mensen meer zeggenschap geven over welke zorg zij krijgen.
Budget
De keuze voor het persoonsgebonden budget is echter vrijwillig. Het aantal mensen dat hiervoor kiest is sinds begin dit jaar met bijna 6.000 gestegen tot 28.500.
Van deze groep is er bij 20.700 mensen sprake van een eigen budget voor verpleging en verzorging, bij 7.600 voor verstandelijke gehandicaptenzorg en bij 150 voor geestelijke gezondheidszorg.
De simpeler regels worden ook ingevoerd omdat de Sociale Verzekeringsbank, die de huidige regeling uitvoert, dreigt te bezwijken onder de druk. Volgens een onderzoeksrapport hoeft er nog maar weinig te gebeuren of de zaak loopt volledig vast. In de nieuwe opzet heeft de Sociale Verzekeringsbank niet langer de coördinatie.
Nog niet duidelijk is of de mensen met een eigen budget daadwerkelijk geld krijgen overgemaakt of dat zij vouchers kunnen inleveren. Staatssecretaris Vliegenthart heeft een voorkeur voor het vouchersysteem. Als er geld moet worden uitbetaald moet alsnog de Sociale Verzekeringsbank worden ingeschakeld. |