De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 18 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vliegenthart schrapt deel ingewikkelde AWBZ-regels
Zorg naar eigen keuze

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Mensen die zelf hun thuiszorg of gehandicaptenzorg willen regelen, krijgen minder te maken met administratieve rompslomp. Staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) maakte gisteren plannen bekend om de bureaucratie rond de persoonsgebonden budgetten fors te verminderen. In plaats van vijf regelingen komt er nog maar één vereenvoudigde regeling die onder de AWBZ valt.

Zelf beslissen

Mensen die voor zorg in aanmerking komen, kunnen zelf beslissen waar zij hun huishoudelijke of persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding vandaan halen. Alleen medische behandelingen en verblijf in een zorginstelling blijven op de oude manier geregeld worden.

De PvdA-bewindsvrouw hoopt met de nieuwe regeling meer mensen in de zorg te krijgen. Iemand met een eigen budget kan bijvoorbeeld een hulp in de huishouding inschakelen en is dan niet afhankelijk van de thuiszorg.

Verder mogen instellingen zoals verpleeghuizen voortaan zorg gaan aanbieden voor gehandicapten. Daardoor ontstaan er meer keuzemogelijkheden en kan men gaan 'shoppen'. Het kabinet wil op deze manier mensen meer zeggenschap geven over welke zorg zij krijgen.

Budget

De keuze voor het persoonsgebonden budget is echter vrijwillig. Het aantal mensen dat hiervoor kiest is sinds begin dit jaar met bijna 6.000 gestegen tot 28.500.

Van deze groep is er bij 20.700 mensen sprake van een eigen budget voor verpleging en verzorging, bij 7.600 voor verstandelijke gehandicaptenzorg en bij 150 voor geestelijke gezondheidszorg.

De simpeler regels worden ook ingevoerd omdat de Sociale Verzekeringsbank, die de huidige regeling uitvoert, dreigt te bezwijken onder de druk. Volgens een onderzoeksrapport hoeft er nog maar weinig te gebeuren of de zaak loopt volledig vast. In de nieuwe opzet heeft de Sociale Verzekeringsbank niet langer de coördinatie.

Nog niet duidelijk is of de mensen met een eigen budget daadwerkelijk geld krijgen overgemaakt of dat zij vouchers kunnen inleveren. Staatssecretaris Vliegenthart heeft een voorkeur voor het vouchersysteem. Als er geld moet worden uitbetaald moet alsnog de Sociale Verzekeringsbank worden ingeschakeld.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 18 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.