De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Russen laten reis
De Velde stranden

Van onze verslaggevers

   
 

VARDO - Het prestigieuze plan van Henk de Velde om als eerste zeiler ter wereld de Noordelijke IJszeeën boven Siberië te passeren, lijkt vroegtijdig gestrand te zijn. Zaterdag weigerden de Russische autoriteiten in Moermansk de bekende Nederlandse zeezeiler definitief toestemming om zijn reis vanuit deze haven voort te zetten.

De Velde bleek niet over de vereiste papieren, zoals een visum, te beschikken. Diep teleurgesteld zeilde hij op zijn jacht Campina terug naar de Noord-Noorse haven Vardo. De 52-jarige De Velde was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

De grote vraag blijft natuurlijk, waarom deze ervaren zeezeiler, die al vier keer rond de wereld voer, zijn komst in Moermansk niet zorgvuldig heeft voorbereid. Het is bekend dat de Russen niet gecharmeerd zijn van westerse avonturiers in dit gebied, waar veel geheime militaire bases zijn. Voor een uitzonderlijke tocht dwars boven Siberië was toestemming vooraf een eerste vereiste geweest.

Onduidelijk is ook of De Velde nu nog mogelijkheden heeft om vanuit Vardo de Russische autoriteiten te bewegen hem alsnog door te laten. De Velde's Campina werd afgelopen woensdag op 40 mijl van Moermansk geënterd door twee officieren van de Russische kustwacht. Zij bleven tot aankomst in de haven aan de Witte Zee aan boord en behandelden hem vriendelijk.

"Maar zij reageerden niet spontaan op mijn plannen door de Noordelijke IJszee te varen", meldde De Velde eerder. De terugkeer van de zeiler uit IJsselmuiden naar Noorwegen is ook een grote tegenvaller voor zuivelgigant Campina dat een miljoen in het avontuur zou steken om de naam Campina wereldwijd te promoten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.