De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Koude start voor RKC in Intertoto

door Jeroen Kapteijns

   
 

WAALWIJK - "Als we maar geen pak rammel krijgen." Meer had RKC-trainer Martin Jol niet te wensen voor de Intertoto-ontmoeting tegen Bundesligaclub 1860 München. Goed beschouwd kón Jol ook niet meer wensen, want de RKC-selectie had slechts één weekje trainingsarbeid achter de kiezen, terwijl de ploeg uit Beieren zich al een maand op het nieuwe seizoen had voorbereid. Met een nederlaag van slechts 2-1 deed RKC het dus niet slecht, ook al lijkt het Intertoto-avontuur daarmee net als vorig jaar vroegtijdig te eindigen.

Toen versloeg het Engelse Bradford City ruim negen maanden later hekkensluiter van de Premier League het in de derde ronde ingestroomde RKC zowel uit als thuis. Een scenario dat ook dit jaar waarschijnlijk is. Ook toen was RKC net in training en ook toen zagen de Waalwijkers de Intertotocompetitie vooral als een dagtripje om eens rond te kijken in het Europese voetbal en niet als een expeditie om een startbewijs voor de UEFA-Cup binnen te slepen.

Alle overeenkomsten ten spijt is er tussen toen en nu heel wat veranderd bij RKC. Jol illustreerde dit zelf overduidelijk. Op de vraag wanneer RKC voor het laatst in eigen huis had verloren, moest de Haagse trainer lang nadenken om vervolgens met een verrassend antwoord te komen. "Dat was ook in de Intertotocompetitie, tegen Bradford City."

De lange reeks competitiewedstrijden zonder nederlaag die RKC daarna thuis speelde, vormde een goede basis voor de knappe zesde plaats aan het einde van de rit. Ten tijde van de ontmoeting met Bradford had Jol nooit kunnen vermoeden dat zijn elftal in de loop van het seizoen zo sterk zou groeien, dat pas op de laatste speeldag door een minder doelsaldo Europees voetbal verspeeld zou worden.

RKC ziet zich nu voor de taak gesteld het succes vast te houden en zo mogelijk uit te bouwen. Met dat eerste heeft de club een goed begin gemaakt door de selectie intact te houden. Rechtsback Michael Lamey werd weliswaar voor negen miljoen gulden verkocht aan PSV, maar speelt nog een jaar in Waalwijk.

In een poging het succes uit te bouwen heeft RKC de selectie versterkt. Van Anderlecht haalden de Waalwijkers middenvelder Patrick van Diemen terug, waardoor de concurrentie op het middenveld met ook nieuwkomer Rogier Molhoek, 'patron' Zeljko Petrovic, de van een blessure herstelde Dejan Govedarica, Ivar van Dinteren, Carlos van Wanrooy en Joey Gudjonsson in de selectie moordend is.

Voorin is de spoeling dunner. Daarom haalde RKC de Belg Jochen Janssen, maar de met een buikspierblessure kampende oud-speler van Club Brugge, moet op herhaling voor de medische keuring. Als hem ook ditmaal het stempel 'fit' wordt onthouden, komt Heerenveen-spits Dennis de Nooijer in beeld.

Tegen 1860 München liet RKC zien voorin versterking te kunnen gebruiken. In het grootste gedeelte van de eerste helft lag het initiatief bij de Brabanders, maar het aantal uitgespeelde kansen was te klein. RKC kwam niettemin op 1-0 door een kopbal van Peter van den Berg. Op slag van rust maakte oud-international Thomas Hässler er met zijn handelsmerk een vrije trap van 25 meter afstand 1-1 van. Na rust hadden de geroutineerd spelende Duitsers het beste van het spel en de 2-1 door Martin Max (ex-Schalke'04) was dan ook terecht.

Heerenveen houdt schade beperkt

Aan één doelpunt kan Heerenveen na het 2-1 verlies in en tegen Basel volgende week genoeg hebben om door te gaan naar de halve finale van de Intertoto Cup. Maar dan moet de defensie wel verschoond blijven van tegendoelpunten en dat is geen gemakkelijke opgave omdat de Friese club in die linie nog wel wat steekjes laat vallen. Niettemin is de uitgangspositie gunstig.

Dat is dan vooral te danken aan het doelpunt dat Heerenveen in de tweede helft scoorde. De ploeg keek tegen een 2-0 achterstand aan en had tot de 52e minuut geen kans gecreëerd. Zelfs mocht Heerenveen blij zijn dat de Zwitsers niet vaker hadden gescoord. De goal van Mika Nurmela kwam zomaar uit de lucht vallen. Op aangeven van Marcus Allbäck bracht hij in één klap de hoop terug.

In het vervolg van de strijd bleef Heerenveen eenvoudig overeind. FC Basel was uitgeraasd. Daardoor kon Heerenveen er zowaar nog een slotoffensief uitpersen waarin het bovendien de beste kans van de wedstrijd kreeg. Romano Denneboom, in de 86e minuut ingevallen voor Jeffrey Talan, kon volledig vrijstaand een voorzet van Nurmela in knikken, maar zijn vizier had net wat scherper moeten staan. Nu kon keeper Pascal Zuberbühler de kopbal met zijn vingertoppen uit het doel ranselen.

Het leek er trouwens aanvankelijk niet op dat Heerenveen in Zwitserland een redelijk resultaat zou boeken. FC Basel startte overdonderend en al na twintig minuten stond er in het fraaie, nieuwe St. Jakobs-Park (capaciteit 33.000) een 2-0 voorsprong op het scorebord. De Friese verdediging werd helemaal zoek gespeeld. Binnen tien minuten had Basel al vier waarschuwingen gegeven. Jean-Michel Tchouga, een kwikzilverachtige speler uit Kameroen, raakte de paal, Scott Chipperfield schoot over, international Hakan Yakin miste jammerlijk en Sebastièn Barberis stuitte op doelman Vonk.

Een doelpunt kon dus niet uitblijven en het was de 1.93 meter lange George Koumantarakis die in de veertiende minuut boven iedereen uittorende en raak kopte. Dat Heerenveen er bij corners slecht op stond bleek zes minuten later. Nu was het Hakan Yakin die uit een hoekschop doeltreffend was.

Slecht zag het er dus aanvankelijk uit voor Heerenveen, dat vooraf FC Basel niet had bekeken. De technische staf zal toch verrast zijn geweest door het optreden van Basel. In de rust kreeg Foppe de Haan de gelegenheid orde op zaken te stellen. Hij verving de tegenvallende Daniël Jensen voor de meer dynamische nieuweling en naam- en landgenoot Allan Bak Jensen waardoor het middenveld niet meer overlopen werd. Heerenveen kreeg meer grip op het duel, hetgeen al gauw na rust resulteerde in de gouden tegentreffer die aanstaande zaterdag perspectief biedt voor het bereiken van de halve finale waarin het mogelijk een andere Zwitserse opponent kan treffen: Lausanne Sports.

Opstellingen

FC Basel doel: Zuberbühler; achter: Ceccaroni, Cravero, Quennoz en Jean-Michel Tchouga; midden: Koumantarakis (60. Tum), Hakan Yakin en Barberis; voor: Murat Yakin, Ergic en Chipperfield (75. Streller)

Heerenveen doel: Vonk; achter: Venema, Hansma, Ebbinge en Van Gessel (80. Bakkati); midden: Talan (86. Denneboom), Radomski en Jensen (46. Bak Jensen); voor: Nurmela, Allbäck en Lurling.

Scoreverloop 14. 1-0 Koumantarakis; 20. 2-0 Hakan Yakin; 52. 2-1 Nurmela Geel: Lurling

Arbiter: Mendes Pratas Joao José (Portugal)

Aantal toeschouwers: 7.000



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.