De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  IOC-lid Kim weer in opspraak

Van onze speciale verslaggever

   
 

MOSKOU - In de strijd om de opvolging van IOC-baas Juan Antonio Samaranch laat Kim Un-Yong, het 70-jarige IOC-lid uit Zuid-Korea, geen middel onbenut om zieltjes te winnen. In het lobbycircuit van Moskou verkondigde hij dat onder zijn voorzitterschap alle leden voortaan een bedrag van minimaal 50.000 gulden per jaar tegemoet kunnen zien als tegemoetkoming voor de kosten die het uitoefenen van hun functie met zich meebrengt. Het doen van beloften is volgens de IOC-reglementen echter ten strengste verboden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Un Yong Kim. (Foto: AP)
Een ander IOC-lid, van wie de naam niet bekend werd gemaakt, had naar aanleiding van de uitlatingen van Kim de ethische commissie van het IOC ingeschakeld. Deze vroeg Kim gisteren om opheldering. Kim, lid van het hoofdbestuur van het IOC, ontkende vervolgens in een schriftelijke verklaring een dergelijke uitlating gedaan te hebben. Tegenover journalisten had Kim zaterdag wel gezegd dat "IOC-leden de status en privileges dienen te krijgen die ze verdienen. Het zijn immers de ambassadeurs van de olympische beweging."

De publiciteit komt Kim aan de vooravond van de stemming slecht uit, desondanks wordt hij ondanks alles nog steeds gezien als een belangrijke kandidaat om Samaranch op te volgen. De Belg Jacques Rogge en de Canadees Dick Pound gelden als zijn voornaamste concurrenten, twee anderen (Anita Defrantz en Pal Schmitt) worden kansloos geacht. Het is niet de eerste keer dat Kim in opspraak komt. Twee jaar geleden ontving hij 'een ernstige waarschuwing' van de onderzoekscommissie van het IOC vanwege zijn betrokkenheid bij het omkoopschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen van 2002 aan Salt Lake City. Uit onderzoek was onder meer gebleken dat het bidcomité van Salt Lake City (SLOC) Kims zoon aan een baan had geholpen bij een Amerikaans communicatiebedrijf. Bovendien werd op z'n minst een flink deel van diens salaris door SLOC betaald.

Kim meent, ondanks zijn besmette verleden, aanspraak te maken op het voorzitterschap van het IOC. In zijn verkiezingsprogramma heeft hij onder meer het omstreden voorstel gelanceerd om studiereisjes van IOC-leden naar olympische kandidaatsteden te herintroduceren. Deze waren juist afgeschaft naar aanleiding van het omkoopschandaal. Een eventuele verkiezingszege van Kim wordt in brede kring gezien als een stap terug voor het IOC. Vast staat dat het de geloofwaardigheid van de olympische beweging opnieuw geweld aan zou doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.