De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bram de Groot derde in klassement

door Raymond Kerckhoffs

   
 

PONTARLIER - Om zijn eigen prestatie lachte hij alsof het een geslaagde 1-aprilgrap was. Ineens werd er naast de Rabobank-bus een satellietschotel geplaatst en wilde de Franse televisie de voor hen grote onbekende Bram de Groot live in de uitzending. Tot vijf keer toe repeteerde de reporter in 'Allo-Allo'-klinkend Engels zijn naam en daarna mocht de Tour-debutant haarfijn uitleggen wat hij van zijn derde plaats in het klassement vond en wat zijn perspectieven waren. De serieuze blik op zijn gelaat maakte toen toch eventjes plaats voor een zuinige met fierheid overladen glimlach.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Bram de Groot. (Foto: EPA)
Enkele minuten eerder had de Zuid-Hollander er in de stromende regen nog hard om gelachen, nadat ploegleider Adri van Houwelingen hem zijn verrassende positie had medegedeeld. "Maar alsjeblieft, denk nu niet dat ik me ineens op het klassement ga richten", vertrouwde De Groot zijn 'baas' toe. "Nee, hier had ik helemaal niet bij stil gestaan. Wie denkt er aan het klassement als je bij de start 76e staat met ruim 25 minuten achterstand? Al vind ik deze derde plaats wel heel mooi. En dat na negen dagen Tour. Eigenlijk ongelooflijk. Ik zal het klassement toch maar eens uit de krant knippen."

De Groot had in het, naar eigen zeggen, 'beestenweer' eigenlijk hele andere gedachten. Een dag eerder was hij nog tweemaal hard onderuit gegaan en blesseerde zijn schouder. "Heb jij soms last van de vallende ziekte", vroeg Dekker hem toen nog lachend. Vierentwintig uur later kleurden beide Rabo-Nederlanders de finale oranje.

"Bij de start had ik nog wat last van die schouder. Eigenlijk hoopte ik om een dagje rustig in het peloton te rijden, maar de ploegleiding gaf me de opdracht om weer mee te springen. Niet eens verkeerd, want als je met dit weer alleen maar moet volgen, krijg je het echt koud."

De Groot demarreerde niet eens, maar zat mee op het kantje toen de juiste ontsnapping op gang kwam. Zoals hij de afgelopen dagen altijd van voren zat. "Ik denk dat de Tour nu al voor mij geslaagd is. Alleen Parijs nog halen, maar ik denk wel dat dat lukt", kijkt De Groot hoopvol vooruit.

Zoals voor de Rabobank met twee ritzeges én een dag het geel deze Ronde van Frankrijk ook al als succesvol te boek kan staan. Na het machtsvertoon in het voorjaar en de nieuwe huishouding in de Tour is de honger bij de formatie nog lang niet gestild. Voor volgend seizoen wil de Nederlandse ploeg zich nog versterken met een klimmer en een sprinter.

De Rabobank neemt in 2002 zowel aan de Tour de France als aan de Giro d'Italia deel, waardoor extra mankrachten welkom zijn. Met de klimmers Tyler Hamilton, die weg wil bij Lance Armstrong, en Sven Montgomery heeft men al contact opgenomen. "Eerder hebben we ook getracht om sprinter Tom Steels in te lijven", verklaarde ploegleider Theo de Rooy gisterochtend. "Steels heeft inmiddels al bij Mapei bijgetekend. Wij kijken nu naar andere snelle mannen. Jaan Kirsipuu en Ludovic Capelle zijn kandidaten."

De Est Kirsipuu was afgelopen vrijdag ritwinnaar en heeft dit seizoen al 14 overwinningen geboekt. Zijn contract bij AG2R loopt dit seizoen af. "Ik ben blij met de interesse van de Rabobank", verklaarde Kirsipuu. "Het is zeker een ploeg waar ik graag voor zou willen rijden. Het is een sterk collectief met een goede ambiance."

Het contract van Ludovic Capelle, als amateur winnaar van de Ronde van Vlaanderen, bij AG2R loopt pas eind 2002 af, maar sinds het Bosman-arrest zegt dat ook in de wielersport nauwelijks iets. "Alles is mogelijk", verklaarde de Belgisch kampioen. "Ik ben vereerd met deze belangstelling."

De komst van een nieuwe sprinter zou de positie van Steven de Jongh niet in gevaar brengen. De Noord-Hollander moest in de rit naar Colmar opgeven. Hij had te veel last van de blessure aan de knie, die hij had opgelopen bij de zware val in de ploegentijdrit. "We hebben nog altijd het volste vertrouwen in De Jongh, anders hadden we zijn contract niet verlengd", gaf De Rooy aan. "Maar kijk hoeveel ploegen er met twee of drie sprinters werken. Zeker als je een dubbel programma rijdt. Een sprinter die zich momenteel al direct kan meten met Steels en Zabel is zeker een verrijking voor de ploeg."

Toch wacht de Rabobank voorlopig deze Tour nog af, voordat er concreet zaken worden gedaan. "Ons transferbeleid is heel voorzichtig", vervolgt De Rooy. "Montgomery is inderdaad een talentvolle klimmer. Het is flauw dat anderen al roepen dat zijn vraagprijs ruim een miljoen gulden per jaar is. Wanneer Montgomery hier een bergrit wint of een goed klassement rijdt, kan hij die prijs wel waard zijn. Het zijn allemaal dure jongens en dan moet je kijken of ze een meerwaarde hebben en of ze passen bij de kern van de ploeg. Het mag niet meer voorkomen dat we een miskoop doen zoals Peter Luttenberger in 1996."

Van de vaste kern van dit seizoen liggen bijna alle renners voor het komende jaar vast. Alleen de verbintenis met de Zwitser Beat Zberg loopt af. De Rooy: "Hij krijgt een nieuwe aanbieding en het ziet er naar uit dat hij blijft. Zijn broer Markus heeft ook nog een doorlopend contract. Daarnaast hebben we nog tal van jonge renners die ieder jaar een grotere waarde voor de ploeg krijgen. Kijk maar naar Bram de Groot."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.