De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël vindt Nederland
te laks bij xtc-aanpak

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De Israëlische criminoloog prof. dr. Menachem Amir vindt de Nederlandse politie veel te laks bij de aanpak van de handel in xtc. Prof. Amir, die iedere twee maanden naar Nederland reist om aan justitie informatie van Israëlische inlichtingendiensten over misdaad in Nederland te overhandigen, verwijt de Nederlandse politie-autoriteiten dat ze te weinig met de informatie doen.

De handel in xtc, waarin Nederland een belangrijke rol speelt, maar waarin ook Israëlische criminelen een steeds groter aandeel krijgen, begint op de praktijken van Colombiaanse drugskoeriers te lijken. De koeriers , waaronder een toenemend aantal orthodoxe joden, die uit respect voor hun religie niet door de douane worden gefouilleerd, worden volgens prof. Amir geleid door criminele zakenmensen.

Amir veegt in het Nieuw Israëlisch Weekblad het vaak gebruikte argument, dat Nederland door gunstige internationale verbindingen een xtc-knooppunt is geworden, van tafel. Volgens hem trekken Israëlische criminelen naar Nederland omdat het makkelijk is om in ons land binnen te komen en omdat er in ons land niet hard op drugscriminelen wordt gejaagd.

De netwerken die in Nederland bestaan, zouden door de Israëlische politie niet worden getolereerd, zegt prof. Amir, die de samenwerking tussen de Israëlische en Nederlandse politie "frustrerend" noemt.

Volgens Amir krijgt de Nederlandse politie niet alle details te horen over de operaties van Israëlische drugsbaronnen in Nederland, omdat zij niet veel met deze informatie doet.

Wel werd onlangs bij een internationale operatie, waaraan ook de FBI en verschillende andere politiemachten meewerkten, op verzoek van Israël onlangs Meyer M., een ex-emigrant uit Rusland, in Nederland gearresteerd en aan Israël worden uitgeleverd. M. had de leiding van een door Israëli's opgezet xtc-laboratorium in het zuiden van Nederland waar wekelijks tien miljoen xtc-pillen werden geproduceerd.

Cijfers spreken volgens de Israëlische criminoloog boekdelen. Zo zijn van de 20 miljoen xtc-pillen,die jaarlijks wereldwijd in beslag worden genomen 16,2 miljoen stuks afkomstig uit Nederland. Verder is het xtc-gebruik onder tieners in Israël 2,6 procent, in de Verenigde Staten 4,6 procent en in Nederland 8,1 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.