TEL AVIV - Israël is op geen enkele wijze uit op de huid van Jasser Arafat en zoekt nog steeds naar een vreedzame oplossing voor het conflict met de Palestijnen. Voorwaarde is wel dat de Palestijnse leider zorgt voor een incidentenvrije week.
|
Peres en Arafat. (Foto: EPA)
|
Dat was de boodschap die de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres gisteren in de Egyptische hoofdstad Cairo had voor zijn gesprekspartners, Arafat en de Egyptische president Hosni Moebarak. Eerder in het weekeinde had de zoon van de Israëlische premier Ariel Sjaron, Omri, al een bezoek gebracht aan Arafat met een soortgelijke boodschap.
De oude 'havik' Sjaron geeft daarmee aan niet te buigen voor de druk van rechts Israël, waar geëist wordt dat het Israëlische leger via een heftig en kort offensief Arafat en de zijnen op de vlucht jaagt.
Arafat vindt overigens dat die zeven kalme dagen er al geweest zijn. Hij meent dat het nu tijd wordt voor Israël om de volgende stap te zetten in het kader van de Amerikaanse vredesvoorstellen, een terugtrekking van de Israëlische troepen en andere zogenaamde 'vertrouwenwekkende maatregelen'.
Liquidaties
De Palestijnen verwijten Israël zich ook niet bepaald rustig te houden. Ze wijzen op de liquidaties van Palestijnse activisten, de Israëlische blokkades en het vernielen van Palestijnse huizen. Gisteren ontvoerde een speciale Israëlische eenheid een lid van de Islamitische Jihad vanuit het door de Palestijnen bestuurde Bethlehem. Vrijdag was een voorman van de radicale Hamas-beweging opgeblazen. Volgens de Palestijnen was dit ook het werk van de Israëli's.
Israël zegt over aanwijzingen te beschikken dat de Palestijnen terroristische aanslagen aan het voorbereiden zijn. De politie en speciale anti-terroristische eenheden zijn daarom in de hoogste staat van paraatheid. Grote zorgen zijn er vooral om de veiligheid van de atleten die meedoen aan de Maccabi Spelen, die vandaag beginnen. Vooraf was er twijfel over het al dan niet laten doorgaan van de 'joodse Olympische Spelen' omdat veel sporters uit veiligheidsoverwegingen liever thuisbleven. De wedstrijden gaan echter, zij het verkort, door als teken van solidariteit en kracht van de joodse staat. |