De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Jacques Chirac ontkent alles

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De Franse president Jacques Chirac is vol in de tegenaanval gegaan, na aantijgingen dat hij en zijn familie smeergelden zouden hebben gebruikt voor luxe privé-reisjes. Op de nationale feestdag afgelopen zaterdag ontkende hij via de televisie alle beschuldigingen. Tegelijkertijd laakte hij het regeringsbeleid van zijn linkse premier Lionel Jospin.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 20kb)
Vuurwerk bij de Eiffeltoren afgelopen zaterdag. (Foto: AP)
Chirac verklaarde dat de gewraakte reizen ter waarde van 800.000 gulden, die hij tussen 1992 en 1995 in zijn functie van burgemeester van Parijs had gemaakt, waren betaald uit geheime fondsen die hem ter beschikking waren gesteld toen hij nog premier was. "Daar is niets illegaals aan en ik heb aldus ook niets te verbergen."

De president stak niet onder stoelen of banken dat de wijze waarop de onderzoeksrechters zijn verleden aan het uitkammen waren hem ernstig stoorde. "De president van de republiek heeft net als iedereen recht op een privé-leven en respect voor zijn familie. Wanneer sommigen denken achter mijn vrouw aan te kunnen gaan, gaan ze een stap te ver."

Dubieus

Eerder hadden onderzoeksrechters Chiracs dochter Claude ondervraagd over het zogenoemde 'travelgate-schandaal'. De 38-jarige Claude, die de public relations van haar vader verzorgt, werd gevraagd naar twee 'dubieuze' reizen. Een naar New York en een naar Kenia. De eerste reis was volgens haar strikt zakelijk, terwijl ze in Kenia nog nooit is geweest.

Chirac benadrukte dat hij zich nimmer zal laten dagvaarden, omdat dat in strijd zou zijn met de grondwet. "Als ik aan een dergelijke oproep van de rechter gehoor zou geven, betekent dat het einde van de scheiding der machten. Een president zou daarmee zijn positie ondergraven en niet mee naar behoren kunnen functioneren."

Hij hekelde de linkse regering van premier Jospin, die volgens hem de magistraten in toom moet houden wanneer de grondwet in gevaar komt. Chiracs naaste medewerkers menen dat de Socialistische Partij van Jospin achter de hetze tegen Chirac en zijn familie zit.

Niet voor niets opende de rechtse president de aanval op het beleid van zijn linkse premier en rivaal. Met thema's als de toegenomen onveiligheid op straat, ontspoorde jongeren, ontredderde politie, rechterlijke macht in verwarring, slecht gebruik van de economische groei en te hoge belastingen, gaf de president in feite het startsein voor de verkiezingscampagne.

Stembus

Volgend jaar moet het Franse volk een nieuw parlement en een nieuwe president kiezen. Hoewel de gaullist Chirac en de socialist Jospin zich nog niet officieel kandidaat hebben gesteld voor het hoogste ambt, bereiden beiden zich momenteel intensief voor op een nieuwe tweestrijd. In 1995 trok Chirac verrassend aan het langste eind, terwijl Jospin in de opiniepeilingen lange tijd op voorsprong stond.

Socialistische bewindslieden uit het kabinet-Jospin voelden zich afgelopen weekeinde als door een wesp gestoken door het plotselinge offensief van Chirac. In een speciaal belegde persconferentie liet minister Marylise Lebranchu van Justitie weten dat de president kennelijk terug wil naar oude methodes. Zij benadrukte evenwel dat in Frankrijk de rechterlijke macht zelfstandig opereert en niet zit te wachten op instructies van de minister.

Het Franse volk reageerde overigens gelaten op de uitlatingen van hun president. De schandalen waarbij Chirac in zijn functie van burgemeester van Parijs betrokken zou zijn geweest kent iedereen, maar wordt hem niet écht aangerekend. "Wie is er dan wel brandschoon in ons land?" was de meest gehoorde reactie van Fransen die na afloop van Chiracs televisieoptreden door de media werden ondervraagd.

Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat Chirac en Jospin qua populariteit nog steeds een nek-aan-nek race voeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.