De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Blair komt met nieuw
voorstel voor Ulster

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern komen binnenkort met een reddingsvoorstel voor uitvoering van het in 1998 gesloten vredesakkoord voor Noord-Ierland. Beide premiers verklaarden het afgelopen weekeinde dat de marathonbesprekingen op het Engelse platteland voldoende vruchtbaar waren geweest om het Goede Vrijdag-akkoord te redden.

Hoewel geen van de betrokkenen in details trad, was opvallend dat Blair aangaf dat ook de verlangens van de IRA serieus moeten worden genomen.

Hij zei dat de Noord-Ierse politie hervormd moet worden, het Britse leger zich verder dient terug te trekken en de paramilitaire organisaties zich dienen te ontwapenen. "Het probleem is dat iedereen van de ander verlangt een eerste stap te zetten, terwijl het het beste zou zijn als alle stappen gelijktijdig zouden worden gedaan. Maar in de praktijk is dit moeilijk uit te voeren", lichtte Blair toe.

Hij meende echter dat er vooruitgang is geboekt, maar van een doorbraak kon niet worden gesproken. Na vijf dagen te hebben overlegd in een 17e-eeuws landhuis bij Birmingham waren volgens hem en Ahern verdere onderhandelingen niet nodig. "Ik geloof dat een voor alle partijen aanvaardbare oplossing in het verschiet ligt", aldus premier Blair.

De protestantse leider David Trimble, wiens recente aftreden als leider van de gezamenlijke protestants-katholieke regering de oorzaak vormde van de huidige crisis, toonde zich minder optimistisch. Hij verliet de besprekingen kort voordat ze zouden aflopen, omdat het volgens hem nog altijd niet duidelijk is of het Iers Republikeins Leger (IRA) van plan is om zich te ontwapenen. Hij zei dat zijn partij, de UUP, onder deze omstandigheden niet bereid is de macht te delen met Sinn Fein, de politieke tak van het IRA.

Als het IRA op 12 augustus niet is begonnen met ontwapenen, is de val van de regering definitief, zo dreigde Trimble. Richard McAuley van Sinn Fein zei dat zijn partij er de hele week op had gehamerd dat de kwestie van de ontwapening pas aan de orde kan komen als er een Brits-Iers voorstel op tafel ligt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.