De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De ambitieuze kruistocht
van de Tour de France

door Bert Schaap

   
 

DUINKERKEN - Drie jaar na het grootste dopingschandaal in de geschiedenis van de topsport werd de handschoen met trillende handen opgepakt. Begin april presenteerde de Groupe Amaury Sport Organisation ASO, eigenaar van de Tour de France, een ambitieus plan van aanpak waarmee de kruistocht tegen doping van nieuwe wapens wordt voorzien. Omdat het resultaat van de inspanningen van groot belang is voor de toekomst van de Tour in het bijzonder en die van het wielrennen in het algemeen wordt de komende drie jaar ruim drie miljoen gulden geïnvesteerd om de dikke laag modder, waarmee het cyclisme de afgelopen jaren werd besmeurd, van de truien af te spoelen.

Het pakket van maatregelen werd met de nodige scepsis ontvangen. Het ondertekenen van een ethische code door renners, ploegleiders en ploegartsen werd de afgelopen dagen in het broeierige Duinkerken als een formaliteit gezien. Totdat de nood aan de man is en de Tour-directie met verwijzing naar dit document sancties kan én moet gaan opleggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (367x512, 50kb)
Le Tour de France. (Foto: ANP)
Twee of drie door de UCI aan te wijzen artsen zullen de komende drie weken toezicht houden op naleving van de anti-dopingmaatregelen, waarbij met name de introductie van tien controles per dag een extra aanslag op de hoofdrolspelers zal betekenen. Het controle-apparaat wordt verder verbeterd zodat de verwerking van de controles en de resultaten ervan sneller bekend zullen zijn.

In nauwe samenwerking met een aantal erkende laboratoria wordt er de komende drie jaar een uitgebreid research-programma gelanceerd, waarbij het accent ligt op onderzoek naar de lichamelijke en sociale gevolgen van doping, de verslavende effecten van intense fysieke activiteit, de medische complicaties van het gebruik van doping en de fysieke en mentale gevolgen van topsport op het lichaam. Met voorlichting aan de renners, waarbij op de risico's van doping wordt gewezen en een nationale preventiecampagne slaat de Tour-directie ook op dit niveau een nieuwe richting in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x461, 59kb)
De route. (Foto: ANP)
De komende weken wordt duidelijk of de Franse organisatie ook in de praktijk een vuist gaat maken. Vorig jaar werden in startplaats Futuroscope drie renners naar huis gestuurd. Bij Rossano Brasi, Andrej Hauptmann en Sergei Ivanov was de hematocrietwaarde te hoog. Een paar weken geleden werden de resultaten bekend van een Duits onderzoek onder militairen, waarbij bij 0.5 procent (1 op 200) een te hoge hematocrietwaarde werd aangetroffen. Door de gecombineerde bloed- en urinecontrole kan momenteel wel worden aangetoond of er synthetisch EPO is toegediend. Daarom was het UCI-dopinglab in Abbeville de afgelopen dagen paraat om in het geval van een te hoge waarde onmiddellijk de urinestaal te onderzoeken.

Deze procedure, waarbij de Société niets aan het toeval wenst over te laten, is een primeur in de 88e Tour de France. Een lichte koerswijziging. Niet meer en, voorlopig (?), niet minder.

Op het gebied van een daadkrachtige en dus geloofwaardige aanpak was de Société du Tour de France de afgelopen jaren net zo wisselvallig als het weer in Duinkerken. Na het dopingschandaal in '98 rond Festina en TVM beloofde de organisatie dat een herhaling uitgesloten was omdat die ploegen die bij een dopingaffaire waren betrokken, geen startbewijs zouden krijgen. De gesaneerde Festina-equipe stond wel aan het vertrek, maar Vini Calderola moest thuisblijven omdat bij Sergei Gonchar in de Ronde van Zwitserland een te hoge hematocrietwaarde was aangetroffen. In april overkwam Bo Hamburger hetzelfde in de Waalse Pijl. Door de Société werd hij echter niet als kopman betiteld en daarom werd zijn ploeg, het Deense CSC World Online, wel uitgenodigd. Bovendien rijdt de belegen Franse vedette Laurent Jalabert voor CSC en hij mag in de Tour natuurlijk niet ontbreken. Tegelijkertijd gaf koersdirecteur Leblanc groen licht aan een paar Franse B-ploegen, omdat hij "de jeugd een kans wilde geven".

Met het huisreglement in de hand heeft ook Leblanc voor zichzelf minder ruimte gecreëerd om te manipuleren. Daarom verdient het initiatief van zijn werkgever het voordeel van de twijfel. De dopingcultuur in de wielersport is net zo oud als de in 1903 geboren Ronde van Frankrijk. De Société du Tour de France is echter de eerste sportorganisatie die zelf het (uit nood gedwongen) initiatief neemt om de verwerpelijke dopingpraktijken te bestrijden. Een initiatief waar, anno 2001, diverse internationale sportfederaties en organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.