De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Glamour scoort hoog
bij vrouwentennis

   
 

AMSTERDAM - Het blijkt dat sommige mooie sexy tennisspeelsters meer geld bedingen voor hun deelname aan een toernooi dan speelsters die beter presteren, maar er niet zo goed uitzien. Het is een van de grote geheimen van het vrouwentennis, die nu onthuld worden in het boek 'Venus Envy' van de befaamde tennisjournalist John Wertheim.

De inhoud van het boek slaat als een bom in in de internationale tenniswereld. Want duidelijk is nu dat er, behalve naar prestaties, in veel gevallen zeker ook naar uiterlijk en met name naar sexappeal wordt gekeken bij de startgelden die voor het damestennis bedongen worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Anna Kournikova. (Foto: REUTERS)
Zo krijgt Anna Kournikova, die op de dertiende plaats van de damestennislijst staat en dit jaar nog geen belangrijk toernooi heeft gewonnen, een startgeld van maar liefst vijfhonderdzevenenzeventigduizend gulden. Zij zou officieel gezien haar prestaties maar recht hebben op ongeveer honderdduizend gulden.

Toch staat zij op de vijfde plaat wat publiekstrekkers betreft. Bovenaan de lijst staan MARTINA HINGIS en en LINDSAY DAVENPORT als nummer een en twee, die een startgeld van negenhonderdvijfentwintigduizend gulden eisen. Zij worden gevolgd door Venus en Serena Williams met een gage van achthonderdenvijfentwintigduizend gulden. Ze bezetten de derde en vierde plaats.

Daarop volgt dus opmerkelijk genoeg op de vijfde plaats Anna Kournikova en op nummer zes, zeven, acht en negen staan Mary Pierce, Monica Seles, Choncita Martinez en Nathalie Tauziat met driehonderdenvijfenveertigduizend gulden. De tiende en elfde plaats worden bezet door Arantxa Sanchez-Vicario en Mary Huber met tweehonderdendertigduizend gulden en Jennifer Capriati, Amanda Coetzer en Sandrine Testud moeten het doen met honderdenvijftienduizend gulden. Ze zijn geplaatst als nummer twaalf, dertien en veertien.

Opvallend is ook dat nieuwkomers Barbara Schett en Jelena Dokic (allebei vijftigduizend gulden) ook op de toplijst staan, terwijl zij zeker niet op de toptwintiglijst van de beste spelers voorkomen, waar het gaat om hun speelkwaliteiten.

Vreemd is ook bijvoorbeeld dat de al genoemde Mary Pierce, die toch op de prestatielijst op de vierde plaats staat, op deze geheime lijst nummer zes is en 'slechts' een gage van driehonderdenvijfenveertigduizend gulden krijgt.

Wertheim zegt dat, hoewel deze toptwintig zestien van 's werelds beste speelsters bevat, de lijst vooral is gericht op wie het meeste publiek trekt. En dat geldt dan vooral voor een specifiek soort toernooien, dus niet voor grandslams.

Maar duidelijk is dat glamour dus bij het vrouwentennis een wapen is waar veel geld mee te verdienen is. Anna Kournikova verdiende het afgelopen jaar zo'n vijftig miljoen gulden, zonder een belangrijk toernooi te hebben gewonnen. Wat dat betreft begint vrouwentennis steeds meer op showbusiness te lijken.

Anna Kournikova verdiende vorig jaar zo'n 50 miljoen gulden zonder een belangrijk toernooi te hebben gewonnen.

Venus Williams krijgt als startgeld 825.000 gulden en staat daarmee op de derde plaats van de geheime gagelijst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.