De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Schaatser Bos neemt
deel aan GP Jan Derksen

Van onze wielermedewerker

   
 

HARDERWIJK - Vanavond wordt in het Velodrome Amsterdam de 8e Grand Prix Jan Derksen verreden. Een internationaal sprinttoernooi, waarin de vaderlandse sprinttop de handen vol zal hebben aan de internationale concurrentie. De Italiaan Roberto Chiappa is de te kloppen man. Teun Mulder, Martin Benjamin, Sebastiaan Baanders en de broers Theo en Jan Bos zullen dus alle registers open moeten trekken. Een opvallende naam in dit gezelschap baanrenners is die van Jan Bos, de oud-wereldkampioen schaatsen.

Bos heeft ambities om ook op de racefiets de wereldsprinttop te bereiken. Die ambities legde hij voor aan Joop Alberda van het NOC*NSF, kreeg alle medewerking en traint intussen met de sprintselectie, waar ook zijn negen jaar jongere broer Theo deel van uitmaakt, van bondscoach Peter Pieters mee.

Op uitnodiging van Pieters trok Jan Bos daartoe na het schaatstrainingskamp in Sankt Moritz naar de wereldbekerwedstrijd in het Noord-Italiaanse Pordenone. De komende week rijdt hij op het NK de sprint en de kilometer, en past ook de GP Jan Derksen nog in het trainingsschema van de Harderwijker.

"Ik mis in het baanwielrennen natuurlijk iedere ervaring. Nationaal, dus zeker internationaal. Ik was over mijn snelheid in die eerste wereldbekerwedstrijd tevreden. Ondanks dat ik niet door de kwalificatieritten wist te komen. De eerste achttien gingen door en ik zette een twintigste tijd neer. Onvoldoende dus, maar de verschillen waren zo gering, dat ik toch tevreden ben. Drietienden sneller en je zit bij de eerste tien. Gebrek aan ervaring speelde zeker een rol op de slechte en spekgladde baan. Pieters vertelde dat hij nog nooit zo'n miserabele piste had gezien. Veel deelnemers kennelijk ook niet, want er waren wel twintig valpartijen", grijnst Bos, die met Teun Mulder en Theo Bos op de olympische sprint met de zesde plaats ons land reeds van een startbewijs voor het komend WK in Antwerpen verzekerde.

"Na het NK richt ik mijn vizier weer op het ijs. Die keuze is nu gemaakt. Mijn grootste ambitie is om goud te halen in Salt Lake City. Haal ik dat, dan stop ik zeker met schaatsen. Ik schakel sowieso over op de fiets en dan zijn de Olympische Spelen in 2004 in Athene een uitdaging, maar daarvoor moet in 2003 al kwalificatie worden afgedwongen. Ik zie dat wel zitten", aldus de schaatsprof.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.