|
ELS BORST...gebouw is bijna af... (Foto: Dijkstra b.v.)
|
DEN HAAG - Het kabinet heeft gisteren een akkoord bereikt over een basisverzekering tegen ziektekosten voor alle Nederlanders. In 2005 kunnen ziekenfonds en particuliere verzekering worden samengevoegd. De verzekeraars moeten iedereen accepteren en patiënten kunnen ieder jaar van verzekeraar wisselen. De zorg die nu is verzekerd via de AWBZ wordt stukje bij beetje in de algemene zorgpolis opgenomen.
Patiënten kunnen ook kiezen voor een "preferred provider arrangement", dat wil zeggen dat ze dan maar in één bepaald ziekenhuis behandelingen mogen ondergaan. De premie wordt dan lager, omdat de verzekeraars gunstige prijzen kunnen bedingen.
Premier Kok zei gisteren dat het plan al zover is uitgewerkt dat er volgend jaar tijdens de kabinetsformatie definitieve keuzes kunnen worden gemaakt. "Dit is meer dan bouwstenen. Een knap resultaat van minister Borst", aldus Kok.
Over de premieheffing, een vast bedrag of een premie afhankelijk van het inkomen of een mix, is geen besluit genomen. Die beslissing is mede afhankelijk van de hoeveelheid geld die het volgende kabinet beschikbaar heeft om de inkomensgevolgen te compenseren voor mensen die erop achteruit gaan. Dat bedrag ligt tussen de 3,5 miljard en 4,5 miljard.
Verdeeld
De Tweede Kamer is hopeloos verdeeld juist over de zaken die nog niet zijn geregeld. Iedereen is tevreden over het feit dat er een basisverzekering komt, maar over de precieze invulling van het pakket en de premieheffing bestaan zeer uiteenlopende ideeën.
Het PvdA-Kamerlid Oudkerk wil de garantie dat de huisartsenzorg en de tandartszorg straks in het pakket worden opgenomen. De VVD wil dat patiënten kunnen kiezen tussen een pakket met of zonder huisarts.
Verder wil de PvdA geen verhoging van de huidige nominale premie in het ziekenfonds en geen verplicht eigen risico. De VVD wil een vaste premie voor iedereen en een keuze voor eigen risico.
Het D66-Kamerlid Bakker vindt het goed dat de inkomenspolitiek nu even buiten het stelsel wordt gehouden. "We zijn het eens geworden over punten waarover 20 jaar is touwgetrokken." CDA-leider De Hoop Scheffer maakt zich enorme zorgen over de tekorten aan huisartsen en specialisten. Die problemen worden door het nieuwe zorgstelsel niet opgelost. |