De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  OM in beroep in
Clickfondszaak

   
 

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de Clickfondszaak tegen de voormalige top van effectenhuis Leemhuis & Van Loon. Het OM leed twee weken geleden een gevoelige nederlaag.

De rechtbank verklaarde het OM op die punten niet-ontvankelijk op grond van onzorgvuldigheden. Daardoor kwam er niet eens een beoordeling van de belangrijkste beschuldigingen, zoals deelneming aan een criminele organisatie.

De officier had forse straffen geëist. Zo zou oud-directeur Han V. 30 maanden cel moeten krijgen, waarvan zes voorwaardelijk. Hij zou ook een boete van een half miljoen gulden moeten betalen. Volgens het OM is V. de man die het mogelijk maakte dat op grote schaal geld aan het oog van de fiscus werd onttrokken. Dat zou gaan via een systeem van coderekeningen, beheerd via Zwitserland.

Mede-directeur A. van der R. hoorde acht maanden tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk, en een boete van twee ton. H. L. en P. van L. zouden voorwaardelijke straffen moeten krijgen.

De rechtbank liet weinig heel van het OM. De rechter noemde de handelwijze van het Openbaar Ministerie onder meer onzorgvuldig en kwalijk en sprak van een slordige en onachtzame gang van zaken rond rechtshulpverzoeken aan Zwitserland. "Door een aantal onzorgvuldigheden hebben niet alleen de verdachten, maar ook de strafrechtpleging in het algemeen schade geleden."

De zaak deed flink stof opwaaien. Minister Korthals van Justitie zag zich gedwongen het OM in bescherming te nemen. Hij zei dat het Openbaar Ministerie steeds beter is in het opsporen en vervolgen van beursfraude, ondanks de zware nederlang in de rechtszaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.