De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus trekt voor 4 weken
stekker uit ombouwoperatie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Het hoofdkantoor van Laurus in Den Bosch.
AMSTERDAM - Laurus legt vanaf volgende week voor zeker 4 weken de gehele ombouwoperatie naar Konmar nieuwe stijl stil. Een speciaal gevormd crisisteam moet in die periode alle knelpunten in kaart brengen.

Het hevig onder vuur liggende supermarktconcern heeft de stopperiode keihard nodig om op adem te kunnen komen. "De operatie gaat na die zomerstop in aangepaste vorm weer verder", zo stelt Ron Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Nu is al duidelijk dat de omzetten van de nieuwe Konmar-winkels tegenvallen en dat er grote logistieke problemen zijn. Volgende week moeten er zo'n 100 van de in totaal 800 winkels zijn omgebouwd naar Konmar. "Een mooi moment om even pas op de plaats te maken", meent de vakbondsbestuurder. Volgens hem blijkt nu al uit consumentenonderzoek dat de nieuwe winkels duur zijn. "De onderneming is momenteel dan ook bezig met veel basisartikelen als koffie, brood en toiletpapier in prijs te verlagen", weet hij.

Het grootste probleem ligt echter bij de logistiek. "Ze krijgen het simpelweg niet voor elkaar om alle producten op tijd in de winkel te hebben. In veel omgebouwde filialen ziet de consument lege schappen. En dat kan natuurlijk niet", meent Peters die al vanaf het begin van de ombouwplannen nauw betrokken is bij de grootscheepse operatie.

De bestuurder zegt tevens te weten dat er na de stopperiode van minimaal een maand meer huismerken in de supermarkten van Laurus te vinden zijn. "Daar doen ze inderdaad verstandig aan", meent retaildeskundige Gerard Rutte. "De prijsperceptie van de winkels is gewoon niet goed. Als klanten eenmaal de idee hebben opgevat dat de artikelen bij Konmar duur zijn, verander je dat niet zo snel."

Laurus ontkent dat de operatie tijdelijk wordt stilgelegd. "Zoals al eerder naar buiten is gekomen zijn er wel wat problemen in Den Haag en omstreken. Daar wordt dan ook inderdaad tijdelijk pas op de plaats gemaakt. Maar landelijk speelt de temporisatie zeker niet", beweert de woordvoerder, die wel meldt dat er tijdens de bouwvakvakantie niet gewerkt kan worden. "Maar dat is iets anders dan stilleggen." Bronnen rond de Laurus-directie bevestigen echter dat de stekker er wel degelijk vier weken uit gaat.

Inmiddels is het grootste deel van de Groenwoudt en Nieuwe Weme winkels omgebouwd. Na de stopmaand zijn alle 403 vestigingen van Super de Boer aan de beurt. Als laatste keten zal Edah volgen. "Opvallend is dat op dit moment vooral de supermarkten van Super de Boer en Edah goed draaien. De gereorganiseerde vestigingen laten daarentegen tegenvallende resultaten zien", zo weet de FNV-bestuurder te melden.

Volgens deskundigen in het retailwereldje is dit eenvoudig te verklaren. "Groenwoudt en Nieuwe Weme zijn van oudsher al prijsvechters. In de nieuwe formule moeten ze echter ineens op service gaan concurreren. Klanten weten niet wat ze overkomt. Van hun vertrouwde en vooral laag geprijsde supermarkt is niets meer over", aldus een van de supermarktexperts.

Het crisisteam dat bestaat uit directeuren en managers van Laurus moet volgens ingewijden al binnen enkele weken met concrete oplossingen komen. De Laurus-woordvoerder laat weten volgende week meer duidelijkheid te kunnen scheppen over de voortgang van de grootste reorganisatie ooit in de retailwereld.

Over de recent ontstane situatie rond topman Peter Stuyts kan de zegsman vooralsnog geen mededelingen doen. Momenteel loopt er bij accountantskantoor Ernst & Young een fraude-onderzoek naar vermeende belangenverstrengeling bij deze tweede man van het supermarktconcern. De voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, Riny Relou, heeft meerdere pogingen ondernomen om Stuyts aan de telefoon te krijgen.

"Hij neemt ook voor mij niet op. Ik kan dan ook niets over de ontstane situatie zeggen en eerlijk gezegd weet ik ook niets", reageert Relou, die er wel aan toevoegt dat de topman een heel vakkundig man is. "Het zou dan ook jammer zij als zo'n man voor het bedrijf verloren gaat."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.