De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gasunie hoeft prijzen
niet openbaar te maken

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Energiewaakhond DTe mag de verkoopprijzen die de Gasunie aan de distributiebedrijven rekent niet openbaar maken.

Dit heeft de president van de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald naar aanleiding van een kort geding dat de Gasunie tegen toezichthouder DTe had aangespannen.

DTe wil de prijzen die distributiebedrijven voor gas betalen openbaar maken om zo de transparantie van de gasmarkt te vergroten. Maar de oud-monopolist ziet dat absoluut niet zitten. Volgens de Gasunie zou het bekend maken van de prijzen haar onderhandelingspositie met buitenlandse distributiebedrijven sterk ondermijnen.Dit zou het gasbedrijf op jaarbasis tientallen miljoenen guldens kunnen kosten. De Gasunie exporteerde vorig jaar 36,6 miljard kubieke meter gas.

De Gasunie eiste in het kort geding maar liefst ƒ100 miljoen per bekendmaking van de verkoopprijs. "Dit is inderdaad een astronomisch bedrag ", zo gaf een woordvoerder van de Gasunie toe. "Maar het is bij onderhandelingen nu eenmaal zo dat informatie goud waard is."

Toch was het gasbedrijf niet in een juichstemming na de uitspraak van de rechter. "Natuurlijk is dit in principe goed nieuws", zo reageerde de woordvoerder. "Maar rechtszaken in het algemeen zijn niet bevorderlijk voor de verstandhoudingen."

De toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt DTe beraadt zich op mogelijk te nemen stappen. Over wat voor stappen het gaat wilde een zegsman gisteren niets kwijt.

Onlangs maakte de Gasunie bekend 36% marktaandeel verloren te hebben als gevolg van de liberalisering van de gasmarkt. Hierdoor is de Nederlandse overheid ƒ1,5 miljard aan inkomsten misgelopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.