AMSTERDAM - Uitgerekend het beursdebuut van de jonge beurzenorganisatie Euronext is gisteren op een teleurstelling uitgelopen. Direct bij aanvang van de handel zakte de koers van het aandeel door de emissieprijs van EUR24, om uiteindelijk 10% lager te sluiten op EUR21,60. Als testcase voor het beursklimaat voorspelt de 'beurs aan de beurs' weinig goeds, zo lijkt het.
Daarnaast is het koersverloop op de eerste handelsdag ook voor Euronext zelf het fusieresultaat van de Parijse, Amsterdamse en Brusselse beurs geen goede reclame. Naast champagne dus vooral teleurstelling in Parijs, waar de de beurs gisteren officieel in notering ging.
De voortekenen waren al niet bepaald gunstig. De emissieprijs werd aan de onderkant van de bandbreedte vastgeprikt en de emissie was slechts twee maal overtekend. Ter vergelijking: bij Deutsche Börse, die eerder dit jaar als eerste concurrent naar de beurs ging, was de vraag ruim 20 maal hoger dan het aanbod.
|
Voorbijgangers kijken naar een reclame van Euronext in Parijs. (Foto: EPA)
|
"De markt zit niet mee", reageert een woordvoerder van Euronext, die vermoedt dat veel 'zittende' aandeelhouders een waaier aan financiële instellingen niet herplaatste stukken alsnog op de eerste handelsdag van de hand hebben gedaan. "De nieuwe aandeelhouders die hun stukken voor EUR24 hebben gekregen zijn niet de verkopers, lijkt mij."
Handelaren wezen er gisteren erop dat het emissiesyndicaat (ABN Amro Rothschild en BNP Paribas) weinig geneigd zal zijn de koers te steunen. "Als je tegen de markt in de koers steunt, krijg je maandag een koersval die nog groter is", aldus een van hen. "Dat soort spelletjes hebben de banken wel afgeleerd."
|
(Foto: ANP)
|
Houdt de koersdruk aan, dan zal het nog even duren voordat het syndicaat de greenshoe (goed voor EUR104 miljoen) uit de kast haalt. ABN Amro en BNP Paribas hebben daarvoor 30 dagen de tijd. De huidige omvang van de emissie bedraagt in totaal 693 miljoen. Een belangrijk deel daarvan vloeit voort uit de herplaatsing van stukken; er werd voor EUR400 miljoen aan nieuw geld opgehaald.
Het grootste deel van de uitgegeven stukken is in handen van institutionele beleggers. Aan particuliere beleggers werd EUR104 miljoen toegewezen. Werknemers van Euronext moeten hun stukken op grond van Franse fiscale regels vijf jaar vasthouden. "De groeipotentie is er", aldus een medewerkster van Euronext Parijs. "Je kunt geen conclusies trekken uit één handelsdag."
Econoom Tjalling van der Goot (Universiteit van Amsterdam), gespecialiseerd in beursintroducties, ziet gezien de enorme bijeengespaarde vermogens in de huidige thuismarkten Nederland, België en Frankrijk ook een goede toekomst voor Euronext weggelegd.
Desalniettemin wijst hij op een tweetal factoren dat de beursdebutant op korte termijn parten speelt. Het verslechterde klimaat raakt behalve de koers van beursfonds Euronext vooral ook de omzetten van het bedrijf Euronext. Daarnaast is er een belangrijk verschil met de al beursgenoteerde Deutsche Börse (Frankfurt) en de Londense beurs, die later dit jaar een notering krijgt: Euronext moet drie organisaties integreren. Tekenend is dat er tot de komst van één handelsplatform in september de eigen slotkoers kan verschillen tussen Parijs, Amsterdam en Brussel.
Van der Goot: "Als je nagaat hoeveel mensen Euronext in dienst heeft...Er is wel een voorziening voor de reorganisatie genomen, maar het proces moet nog worden uitgevoerd. Dat maakt een en ander duurder en lastiger. Euronext heeft daarom al een lagere waardering meegekregen dan Deutsche Börse, maar ik denk dat ze wel een hogere korting hadden mogen geven. De koers van Deutsche Börse zakte vandaag (gisteren, red.) niet meer dan ruim 4%. Dat geeft wel aan dat Euronext te duur in de markt is gezet. Wellicht houden beleggers hun kruit nu even droog totdat de London Stock Exchange aan de beurt is."
Euronext Amsterdam vierde de beursgang gisteren met een huizenhoge pagina van de Officiële Prijscourant.