De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financials en telecom lager
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs was gisteren niet vooruit te branden. Omzetten bleven laag. De toonaangevende AEX-index moest 1,1% prijsgeven op 562,92 punten. "Geen drama", aldus een handelaar. "Wel vervelend."

De publicatie van Amerikaanse macro-cijfers rond de klok van half drie bracht voor het eerst wat leven in de brouwerij, al waren de gevolgen negatief. Vooral het aantal nieuwe banen viel zwaar tegen. Er was een daling voorzien, maar die was groter dan verwacht. Bovendien blijven de winstwaarschuwingen maar komen. "Alles wat maar een beetje exposure heeft in de technologiesector, lijkt aan de beurt te komen", constateert hij. De Amerikaanse chipfabrikant AMD is de meest recente in de rij. Wall Street opende door dit alles fors lager.

Omdat een renteverlaging van zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse evenknie er voorlopig niet in lijkt te zitten, zijn handelaren somber gestemd. "Het sentiment is neerwaarts. Als het zo doorgaat, komen er enkele waardeloze maanden voor beleggers aan."

In Amsterdam vielen vooral aandelen in de financiële en in de telecomsector terug. Zo moest ABN Amro met 5,1% terug op EUR21,19. De Franse bankgigant Société Générale maakte bekend zijn kwartaaldoelstellingen niet te halen. Vooral de inkomsten uit de investment bank-activiteiten vallen sterk tegen doordat beursintroducties uitblijven. De winstwaarschuwing van de Franse bank sleurde de hele financiële sector mee in zijn val.

Ook de telecombedrijven kregen tikken. KPN, Versatel en UPC moesten alle een stap terug doen. Volgens berichten in de media zal KPN als gevolg van nieuwe boekhoudregels volgend jaar tegen een miljardenverlies aanlopen doordat het de Duitse mobiele-telefoondochter E-Plus moet herwaarderen. Voor E-Plus staat nu een bedrag van EUR28 miljard aan goodwill in de boeken. Analisten berekenden dat dat bedrag volgend jaar zodanig moet worden aangepast dat het bedrijf een strop loopt van EUR10 miljard. Het aandeel KPN verloor 5,6% op EUR6,41.

VNU wist niet te profiteren van het koersdoel van EUR50 dat analisten van ABN Amro aan de uitgever meegaven. Het aandeel zou door beleggers 20% lager worden gewaardeerd dan zijn directe branchegenoten. Dat is volgens de grootbank onterecht. VNU richt zich steeds meer op marktonderzoek dat voor een solide inkomstenbasis zorgt. De koers moest ondanks de mooie woorden een fractie omlaag tot een waarde van EUR40,60.

Voor de beursgang van Euronext bleken de sterren gisteren niet gunstig te staan. Euronext is het fusieproduct van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. De aandelen van Euronext sloten in Amsterdam op EUR21,60. Dat is 10% lager dan de prijs waartegen ze naar de beurs werden gebracht. Beurshandelaren hielden al rekening met de koersdaling. In Amsterdam gingen 1 miljoen stukken Euronext om. De grootste omzet van het aandeel vond plaats in Parijs. Daar wisselden 7,5 miljoen aandelen van eigenaar.

De winstwaarschuwing van de dag kwam op naam van automatiseerder Devote. Het werd de grootste verliezer van de dag. Het bedrijf in tegenstelling tot eerdere verwachtingen dat het over heel 2001 een verlies zal lijden. Het bedrijf hoopt de komende weken enkele strategische knopen door te hakken. Voorafgaand aan de winstwaarschuwing werd de handel in Amsterdam gestaakt. Om 12 uur werd de handel hervat. Het aandeel sloot 24,3% lager op EUR2,84.

Ten slotte HBG. De ondernemingsraad van het bouw- en baggerconcern maakte bekend vierkant achter het voornemen te staan om baggerdochter HAM te laten fuseren met die van Ballast Nedam. De werknemers van het bedrijf vindt dat er in de media te weinig aandacht wordt gegeven aan de belangen van de werknemers bij de aanstaande fusie. Aandeelhouders zijn het er daar niet mee eens. De koers viel met 0,9% terug op EUR17,15.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.