De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Adelaarsnest Hitler
wordt luxueus hotel

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Een maquettetoont hoe over vier jaar het luxueuze resort eruit zal zien. (Foto: AP)
BERLIJN - Op het voormalige buitenverblijf 'Adelaarsnest' van de massamoordenaar Adolf Hitler in de Beierse Alpen bij het stadje Berchtesgaden is gisteren de bouw begonnen van een luxe hotel met een eigen golfterrein, sauna en zwembaden.

Vertegenwoordigers van de slachtoffers van de nazi-terreur reageren verdeeld op het omstreden project van de Britse Inter-Continental Group dat in 2004 gereed moet zijn, tachtig miljoen gulden gaat kosten en 138 kamers zal tellen.

Nazi-jager Simon Wiesenthal windt zich in het geheel niet op over het feit dat er een vakantiecomplex ontstaat op de Obersalzberg, die door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog ook werd gebruikt als commandocentrum. "Hitler heeft overal huisgehouden. Dat zou betekenen dat er op al die plaatsen niet meer gebouwd zou mogen worden, alleen omdat hij er is geweest."

Dader

Maar Michel Friedman, plaatsvervangend voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, vreest dat het luxe hotel de donkere bladzijden uit de geschiedenis van Berchtesgaden zal verdoezelen. "De plaats van de dader moet altijd oorspronkelijk blijven. Als er dan toch zonodig gebouwd moet gaan worden, dan liever een ontmoetingscentrum voor jongeren", zei hij.

De berg bij Berchtesgaden was voor Hitler de plek waar hij zich met onschuldige kindertjes liet filmen om de valse schijn van zijn nationaal-socialistische idylle hoog te houden. Ook rijksmaarschalk Hermann Göring had er een vakantiehuis.

Op het terrein gaf de Beierse minister van Financiën Kurt Faltlhauser gisteren het startsein voor de bouw van het hotel. Het complex zal geëxploiteerd worden onder de naam Berchtesgaden Inter-Continental Resort.

"Het zal geen pelgrimsoord worden voor nationaal-socialisten", sprak minister Faltlhauser geruststellend. "Ieder verschijnsel dat daarop duidt, zal onmiddellijk de kop worden ingedrukt. Het hotelcomplex moet worden gezien als een verlengstuk van de permanente tentoonstelling over de nazi-terreur, die twee jaar geleden op de Obersalzberg is opengegaan en veel belangstelling trekt."

De Alpenvesting van Hitler werd bij een Amerikaanse bomaanval in het voorjaar van 1945 grotendeels verwoest. Een aantal onderdelen van het complex werden in 1952 opgeblazen. De laatste restanten gingen kortgeleden, in verband met de hotelbouw, tegen de grond.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.