De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Montesinos zal
huid duur verkopen

door Wim Romeijn

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De voormalige Peruaanse spionnenchef Vladimiro Montesinos achter tralies. (Foto: REUTERS)
LIMA - Uit protest tegen zijn opsluiting in een donkere, onderaardse cel is de voormalige Peruaanse spionnenchef Vladimiro Montesinos (55) in hongerstaking gegaan. Bovendien is hij bang dat hij vergiftigd wordt.

De gewezen directeur van de Nationale Inlichtingendienst heeft zijn medewerking stopgezet aan het gerechtelijk onderzoek naar zijn wijdvertakte corruptienetwerk. Zo weigert hij te onthullen waar zo'n 30.000 videobanden van zijn omkopingstransacties zijn verborgen.

Montesinos, die verzot was op luxe en in zijn strandvilla bijna 3000 zijden overhemden had hangen, slijt zijn dagen in een cel van amper twee bij twee meter. Daarin doet een blok beton als bed en bestaat het sanitair uit een gat in de vloer met een kraantje erboven. Deze cellen heeft hij als spionnenchef zelf laten bouwen.

Zijn buren in het gevangeniscomplex van de stad Callao zijn veroordeelde leiders van de maoïstische Sendero Luminoso (Lichtend Pad) guerrillabeweging. Zij werden ooit door Montesinos zelf opgepakt. Montesinos' advocaat Patricia Hurtado: "Dit is een zinloze vernedering voor de man die het land juist verloste van deze moordzuchtige revolutionairen."

Wafeltjes

De directeur van het Peruaanse gevangeniswezen, Gino Costa, maakt zich geen zorgen over de hongerstaking van Montesinos. "Onze videocamera's laten zien hoe hij stiekem op koekjes knabbelt, en wafeltjes verorbert. Alleen de gevangeniskost laat hij staan. Zijn hongerstaking is eerder door smaak en kieskeurigheid ingegeven dan door hogere motieven", aldus Costa.

Montesinos' echtgenote Trinidad Becerra, die onder huisarrest staat wegens mogelijke betrokkenheid, verklaarde echter dat zij vreest voor het leven van haar man. "Het is niet ondenkbaar dat de marine, cipiers of anderen iets ondernemen om Vladimiro van het leven te beroven. Want ook de admiraals en kapiteins lieten zich graag betalen door mijn man", aldus de bezorgde echtgenote.

Volgens Francisco Loayza, een oud-medewerker van Montesinos, ontdekt de eertijds machtigste man van Peru dat het eenzaam is op de bodem van de put. "Mensen als Montesinos functioneren optimaal in een dictatoriaal bestel. Zij hebben vele zogenaamde vrienden die allemaal een graantje mee willen pikken. "

Loayza: "Maar zodra die macht is verdwenen, zijn de hielenlikkers vertrokken. Dan slaat de eenzaamheid toe." De onthullingen van de oud-medewerker over de werkwijze van Montesinos' Nationale Inlichtingendienst zijn samengevat in de bestseller 'De Duistere Kant van de Macht', die bijdroeg tot de val van de Peruaanse Raspoetin.

Toch is Montesinos niet helemaal machteloos. Zijn medewerking is onontbeerlijk als de autoriteiten verder werk willen maken van de grote nationale schoonmaak. Verder is hij de enige die precies weet wat de naar Japan gevluchte ex-president Alberto Fujimori heeft misdaan.

"Wil de Peruaanse regering Tokio ertoe brengen om Fujimori uit te leveren, dan zal er toch heel wat meer op tafel moeten komen dan de vage beschuldiging dat hij naliet een corrupte medewerker tot de orde te roepen", vindt Loayza.

Montesinos gaf eerder ondubbelzinnig te verstaan dat hij bereid is een boekje open te doen over Fujimori. Maar hij wil eerst weg uit de verschrikkelijke bunker. Ook wil hij zijn medewerking aan het onderzoek beloond zien met strafvermindering.

Afgelopen week lekte uit dat is begonnen met de aanleg van een speciale cel voor hem in de beruchte Lurigancho gevangenis, die regelmatig door muiterij wordt geteisterd. Misschien dat Vladimiro Montesinos nog voor een laatste keer zijn wil kan doordrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.