De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Jaar cel voor Milosevic'
chef geheime dienst

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - De gehate vroegere chef van Milosevic' geheime dienst, Radomir Markovic, en twee veiligheidsadviseurs van de ex-president zijn gisteren in Belgrado veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het verduisteren van staatsgeheimen.

Onder leiding van Markovic zijn tal van geheime documenten en computergegevens vernietigd nadat Milosevic in oktober vorig jaar ten val was gebracht. Om wat voor soort gegevens het gaat is niet uit het vonnis gebleken.

Juristen in Belgrado denken dat het gaat om documenten die hadden kunnen bewijzen dat Milosevic en andere nog door het tribunaal gezochte medewerkers geprobeerd hebben massagraven en andere sporen van etnische zuivering in Kosovo uit te wissen.

Bewijzen voor een verdoezelingsoperatie zijn er inmiddels toch. In Servië zijn massagraven gevonden met etnische Albanezen uit Kosovo. De Servische minister van Binnenlandse Zaken, Dusan Mihajlovic, zei gisteren dat er al 800 lijken zijn aangetroffen in vijf massagraven. Milosevic heeft, volgens Mihajlovic, de opdracht gegeven massagraven in Kosovo over te brengen naar Servië. Dat gebeurde door speciale eenheden en niet door het Joegoslavische leger, aldus Mihajlovic.

Een rechtbank in Belgrado wil Slobodan Milosevic in Den Haag verhoren in een van de zaken waarvoor hij door de Joegoslavische autoriteiten op 1 april werd gearresteerd. Het gaat om het verduisteren van ongeveer 250 miljoen gulden uit staatsgelden.

Drie van Milosevic' medewerkers zitten eveneens voor die zaak vast. Een van die andere verdachten is voormalig vice-premier van Joegoslavië Nikola Sainovic, die ook door het tribunaal in Den Haag wordt gezocht.

Het is onduidelijk of het tribunaal het verzoek van de rechtbank zal honoreren. Volgens juridische experts kan Milosevic, mits hij kan worden verhoord, bij verstek door de rechtbank in Belgrado worden veroordeeld.

Na in Den Haag donderdag de Bosnische Serviërs onder druk te hebben gezet Ratko Mladic en Radovan Karadzic uit te leveren, heeft VN-tribunaal aanklager Carla Del Ponte gisteren de Kroatische regering aangespoord ook Kroatische verdachten over te dragen.

Zagreb werkt al langer mee met het tribunaal, maar dan gaat het alleen om Bosnische Serviërs, niet om de Kroatische generaals die verantwoordelijk worden gehouden voor bloedbaden onder de Servische bevolking in de oorlog van 1991 tot 1995.

In Kroatië worden deze generaals nog steeds alom gezien als helden die het land verdedigden tegen het Servië van Milosevic. Hun uitlevering aan Den Haag kan de wankele regering van premier Ivica Racan ten val brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.