De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wanhopige haaienvrienden
waarschuwen nu voor kwik

door Rob Sloot

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 20kb)
Een Thaise vrouw wandelt in Bangkok langs een etalage van een 'haaienvinnen'restaurant'. (Foto: REUTERS)
SINGAPORE - Dode haaien zijn voor mensen gevaarlijker dan levende. Zo ongeveer luidt de boodschap die Steve Galster, directeur van de Amerikaanse milieu-organisatie 'Wild Aid' gisteren vanuit Bangkok de wereld instuurde.

Haaienvinnen bevatten namelijk kwik, en wel 42 maal zoveel als wat voor de mens als gevaarlijk wordt beschouwd. Haaienvinnensoep, een kostbare maar onmisbare delicatesse in het Verre Oosten, kan men dus beter laten staan, aldus Galster.

Een maand of vier geleden kwam 'Wild Aid' met al even verontrustende gegevens over haaienvinnen. Toen werd Hongkong aangewezen als "centrum van de destructieve haaienhandel" die de haai als soort met uitroeiing bedreigt. Voor 100 kilo haaienvinnen moeten namelijk 50 tot 60 haaien van een meter lang worden gedood. De handel in vinnen was er gegroeid van 3011 ton in 1980 tot 7048 ton in 1997, aldus de organisaties. De omzet in 1998 bedroeg nog 1,58 miljard dollar maar steeg via 1,7 miljard dollar in 1999 tot 2,5 miljard dollar in het afgelopen jaar.

Nu maken dergelijke statistieken in deze streken geen indruk. Dat gaat ook op voor afschrikwekkende verhalen over de haaienvangst waarmee 'Wild Care' de soepliefhebbers probeerde te ontmoedigen. De dieren worden gevangen, van hun vin ontdaan en stuurloos weer in zee teruggegooid, aldus de haaienbeschermers. Maar de Chinezen lepelen onverstoord verder.

Knuffeldier

Ook Singapore, na Hongkong en Taiwan 's werelds grootste consument van deze lekkernij, probeerde onlangs een bewustwordingsproces op gang te brengen en adopteerde de haai als knuffeldier. Met de actie 'SOS' (Save Our Sharks, ofwel Redt Onze Haaien) hoopte men aanbidders van de haaienvin tot tomatensoep te bekeren.

Evengoed had men de Chinezen kunnen vragen de kom rijst te verruilen voor een bord geprakte aardappels of de stokjes voor vork en mes. Haaienvinnen, hoewel niet meer dan smakeloos kraakbeen zonder voedingswaarde dat zijn smaak van de omringende soep moet hebben, blijven hoog op elk menu prijken en zijn bij bijzondere gelegenheden een 'must'. Met andere woorden, ook deze actie is verzand. Het wekt nauwelijks verbazing dat 'Wild Aid' het met een verontrustend verhaal over kwikvinnen eens over een andere boeg gooit.

Er dringt niettemin iets door van de goedbedoelde boodschap. Op het verlovingsfeest van Chen Hsing-yu, de 26-jarige dochter van de Taiwanese president, werd de politiek minder correcte haaienvinnensoep, tot dusver een must bij dergelijke gelegenheden, het afgelopen weekeinde vervangen door een veilige, onbedreigde oestersoep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.