De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet herstelt
stemblunders VVD
zo snel mogelijk

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet gaat de twee enorme blunders van de VVD bij de laatste stemmingen voor het zomerreces van de Tweede Kamer zo snel mogelijk herstellen. Omdat VVD-Kamerlid Passtoors zijn collega's een verkeerd stemadvies gaf, haalde een CDA-voorstel donderdagavond totaal onverwacht een meerderheid waardoor minister Brinkhorst 25 miljoen gulden extra moet storten in het MKZ-fonds voor getroffen boeren. De minister heeft gisteren echter besloten de extra storting via een omweg weer ongedaan te maken.

Ook VVD-justitie-specialist Niederer ging flink de mist in. Hij haalde het hart uit een wetsvoorstel van zijn partijgenoot en Justitie-minister Korthals door zijn fractiegenoten tegen een cruciaal onderdeel te laten stemmen, waarin wordt geregeld dat criminelen kunnen worden bestraft als zij met Justitie gemaakte afspraken schenden. Korthals gaat ook die fout herstellen door een kort wetsvoorstel in te dienen bij de Kamer.

De twee liberale 'zondebokken' deden gisteren overigens zeer laconiek over hun onoplettendheid die verstrekkende gevolgen had voor het kabinet.

"Het was een incident. We hebben gewoon pure pech gehad", zegt Niederer laconiek.

"Ik lig er niet wakker van", reageerde Passtoors. "Een soort black-out", betitelde een VVD-fractiewoordvoerder de dure misser die het kabinet 25 miljoen gulden had kunnen kosten.

Landbouw-woordvoerder Oplaat nam collega Passtoors in bescherming. "Het was een foutje van de hele fractie in de hectiek en snelheid van die avond. Maar de wijziging heeft een hele foute dekking. Door het geld weg te halen bij personeel en materieel van het ministerie gaan bijvoorbeeld de tarieven van de RVV omhoog en betalen de boeren het uiteindelijk zelf."

Het CDA is teleurgesteld over de ingreep van minister Brinkhorst. CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer zag de liberale blunder met het MKZ-fonds donderdagavond handenwrijvend aan. "Heel goed voor de boeren. Ik ben blij dat de VVD de getroffenen nu ook extra wil helpen. Ik hoop dat het geen foutje was", zei de CDA-leider tegen beter weten in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.