AMSTERDAM - Over 50 jaar zal één op de drie inwoners van Nederland van allochtone afkomst zijn. Ontwikkelingen als gezinshereniging, gezinsvorming, arbeidsmigratie en asielzoekers maken dat het aantal allochtonen nu 2,8 miljoen in 2050 tot 6 miljoen zal zijn toegenomen. Tegelijkertijd krimpt de oorspronkelijke autochtone bevolking van 13,1 naar 12,1 miljoen. Over een halve eeuw telt ons land 18 miljoen inwoners.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat er vanuit dat zich de komende jaren veel meer arbeidsmigranten in Nederland vestigen. "Op dit moment komt slechts 20 procent van alle migranten naar ons land voor werk", aldus CBS-beleidsmedewerker Jan Latten. "Zeer binnenkort zal de behoefte aan allochtone 'handen' groot zijn."
Doordat Nederlandse vrouwen sinds de jaren zeventig minder of helemaal geen kinderen meer krijgen, daalt in ons land de omvang van de bevolkingsgroep in de leeftijd tussen 20 tot en met 64 jaar gestadig (van 8,1 miljoen tot 6,3 miljoen in 2050). "Het aantal 65-plussers daarentegen stijgt van 1,9 naar 2,9 miljoen", vervolgt Latten. "Wie zal deze ouderen verzorgen? En wie bijvoorbeeld bestuurt in de toekomst de bus, laat treinen rijden en bestiert de ziekenhuizen? Dat wordt het probleem van de toekomst."
Latten verwacht dat allochtonen die vaak in ellendige omstandigheden leven, massaal in het gatspringen dat ontstaat. "De aanhoudende migratie zal ertoe leiden dat zich straks 3,7 miljoen allochtonen in de leeftijd van 20 tot en met 64 jaar in ons land hebben gevestigd. Daar zit veel arbeidspotentie."
Uit berekeningen van het CBS blijkt dat de komende jaren 60 procent van alle asielzoekers afkomstig zal zijn uit Aziatische landen (Irak, Iran en Afghanistan). Ook het aantal Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse immigranten neemt toe. Samen is deze niet-westerse import, plus hun nakomelingen, goed voor vier miljoen mensen. Daarnaast verwacht het CBS een toestroom van twee miljoen 'westerse' immigranten (Amerika, Duitsland, EU-landen, Japan en Indonesië.