De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Grote kans
op boete in
buitenland

door Dominique Weesie

   
 

DEN HAAG - De honderdduizenden Nederlandse toeristen die de komende weken weer massaal richting het zonnige zuiden afreizen, doen er goed aan niet achter het stuur te telefoneren. In de meeste Europese landen is bellen zonder een zogenaamde handsfreeset namelijk ten strengste verboden. De boetes liegen er niet om.

Wie bijvoorbeeld in Spanje in de auto wordt gesnapt met een gsm aan het oor, zal het de rest van de vakantie zuinig aan moeten doen. In dit bij Nederlanders uiterst populaire vakantieland schrijven agenten zonder pardon een boete uit van 100.000 peseta's (1325 gulden).

Reden voor de ANWB alle vakantiegangers op het hart te drukken de uiterste voorzichtigheid in acht te nemen. "Het kost je niet alleen veel geld, het is ook nog eens onveilig. Ons advies luidt dan ook: handen aan het stuur", aldus woordvoerder A. Vonk.

Noorwegen staat bovenaan als het gaat om de zwaarste straf. Maar liefst 1415 gulden moet hier worden betaald voor het bellen zonder handsfreeset. Spanje staat op nummer twee gevolgd door Oostenrijk (480 gulden) en Italië (275 gulden). Maar ook in de ons omringende landen Duitsland (66 gulden) en België (56 gulden) worden bellende automobilisten onverbiddelijk op de bon geslingerd, evenals in Frankrijk (80 gulden).

Onder bellen in de auto wordt niet alleen telefoneren tijdens het rijden verstaan. Ook wanneer je in de file staat of voor het rode stoplicht wacht, kunnen agenten automobilisten met de gsm aan het oor bekeuren. Berichten verzenden (sms'en) en wappen (internetten via het mobieltje) is al helemaal uit den boze.

De ANWB wijst erop dat eind dit jaar ook in ons land een verbod op bellen in de auto van kracht wordt. "Terecht", zo stelt A. Vonk. "Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat je brengt het verkeer in gevaar brengt, omdat je aandacht verslapt. Dat geldt helemaal in het buitenland waar je als automobilist wordt geconfronteerd met nieuwe verkeerssituaties die volledige concentratie vereisen." Wie toch zonodig wil communiceren doet er volgens Vonk goed aan zijn auto is veilig naar een parkeerplaats te dirigeren, alvorens de telefoon ter hand te nemen.

Radardetector

Overigens loeren buitenlandse opsporingsdiensten deze zomer niet alleen op bellende toeristen. Ook de jacht op de radardetector is weer in volle gang. Naar schatting enkele honderdduizenden Nederlanders rijden inmiddels met zo'n kostje in de auto rond, variërend van een simpel apparaat dat met zuignapjes tegen de voorruit is geplakt tot high-tech apparatuur dat met het blote oog niet zichtbaar is.

De Franse politie beschikt nu echter over de zogenaamde 'Interceptor' die op afstand waarneemt of een voertuig met een detector is uitgerust. Wie zijn detector heeft aanstaan wordt er met deze apparatuur heel gemakkelijk uitgepikt.

Een uiterst simpele, maar tevens zeer effectieve methode is het opwachten van toeristen bij de tolhuisjes. Wie de zuignapjes nog op de vooruit heeft zitten of de sporen daarvan, wordt vriendelijk verzocht zijn dashboardkastje te openen. Negen van de tien keer ligt daarin de detector opgeborgen, zo weet de gendarmerie uit ervaring. De boete liegt er niet om: 1.650 gulden. Wie gesnapt wordt met de detector aan, kan beter rechtsomkeert maken. Want met een boete van 3.300 gulden is daarmee het complete vakantiebudget er in één keer doorheen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.