De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van der Schans zorgt voor opluchting

door Valentijn Driessen

   
 

ARNHEM - Het teamresultaat van de Nederlandse springéquipe viel tegen met een vijfde plaats na het jachtspringen, maar Wout-Jan van der Schans overtrof alle verwachtingen op de openingsdag van het EK springen. Hij won de rubriek. Met een scheef oog werd de thuisrijder uit het Gelderse Lunteren bekeken door enkele niet geselecteerde collega- ruiters.

Twee weken geleden brak Van der Schans een sleutelbeen en daarom zou zijn meerijden op het EK onverantwoord zijn. Dokter Frits Kessel, voormalig KNVB-arts, zette na overleg het licht op groen en mocht gisteren meejuichen. Samen met Wiepke van de Lageweg, eigenaar van de winnende hengst Broere VDL Corland. Vijf jaar geleden beleefde de fokker een tragisch dieptepunt toen z'n paard Jus de Pomme stierf, drie weken na het winnen van de gouden olympische medaille in Atlanta. "Wiepke was door het dolle heen. Dit was de eerste zege in een groot kampioenschap sindsdien", vertelde Van der Schans.

Met groot machtsvertoon reed Van der Schans snel en foutloos over de zeventien hindernissen en liet torenhoge Duitse favoriet Ludger Beerbaum achter zich. "Je voelt dat de ogen op je gericht zijn, maar ik heb me niet van de wijs laten brengen. M'n selectie was gerechtvaardigd", aldus de 40-jarige ruiter.

In hoeverre op het EK springen vanavond worden de landenmedailles verdeeld en zondag de individuele plakken nog rekening moet worden gehouden met Van der Schans weet niemand. Ook Van der Schans niet. "Corland is 12 jaar en heeft niet de ervaring vier dagen achtereen zulke zware proeven te lopen. Afwachten of hij fris blijft. Behoudens concoursen heeft hij kracht verspeeld met dekdiensten. Dat hoort bij een hengst op dit niveau. Zo verdienen eigenaren wat terug van hun investering."

De Italiaan Jerry Smit werd verrassend derde. Smit heeft Nederlandse ouders, maar werd 31 jaar geleden in Milaan geboren. Zijn vader werkte daar als metaalarbeider. Smit senior vertrok uit Amsterdam toen een carrière als profvoetballer bij Ajax te hoog gegrepen bleek met ploeggenoten als Johan Cruyff en Wim Suurbier. "Heerlijk om zo terug te keren in Nederland", aldus Smit in vlekkeloos Amsterdams. "Italië is m'n vaderland. Ik voel me volbloed Italiaan. Overigens heb ik als tiener twee jaar in Nederland gewoond bij oom en tante. Als twintiger werkte ik op de stal van Hans Horn in Ootmarsum. Tegenwoordig train ik bij Ludger Beerbaum in Duitsland."

Niet zonder resultaat. Hij bleef de Nederlanders Angelique Hoorn 24e, Jeroen Dubbeldam 28e, Jan Tops 31e voor. Allen maakten twee springfouten. Volgens winnaar Van der Schans speelde de hoge verwachtingen bij het EK in eigen land olympisch kampioen Dubbeldam en Tops parten. "Je voelde de druk bij het duo. Ze begonnen onzeker. Misschien is de aandacht nu afgeleid en kunnen ze ons vandaag een medaille bezorgen." Duitsland start als favoriet na de eerste plaats in het klassement voor Ierland, Zweden en België.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.