De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Volksaard verklaart
verschil in voetbalstijl

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Het verschil tussen het frivole Nederlandse voetbal en de oerdegelijke Duitse variant vindt zijn oorsprong in de totaal verschillende mentaliteit van beide volken.

Ons volk hangt aan soevereiniteit, onafhankelijkheid en individuele vrijheid. De Duitsers daarentegen beschouwen dergelijke waarden als een bedreiging. Dat verschil uit zich op het veld, waar de Oranjespelers technische hoogstandjes etaleren terwijl de Mannschaft met noeste arbeid en vaak saai spel ten strijde trekt.

Dat concludeert de Duitse onderzoeker Dietrich Schulze-Marmeling in het in zijn land uitgegeven boek 'Anstösse' (Ergernissen) over voetbalvandalisme. Hierin wordt veel aandacht besteed aan de rivaliteit tussen beide landen, die dikwijls resulteerde in veldslagen tussen supporters.

Hulpeloos

Volgens de onderzoeker zijn de verschillen ook buiten het veld groot. Hij wijst op televisie-interviews uit 1988, na de door Oranje gewonnen EK-halve finale tegen de Mannschaft: "Een vergelijking tussen de ook buiten het veld soevereine en meerdere talen sprekende Ruud Gullit en de hulpeloos stamelende Guido Buchwald lokt spontaan een minderwaardigheidscomplex uit."

Hij constateert een groeiende onderlinge animositeit: "In 1974, tijdens de door Oranje verloren WK-finale tegen de Bondsrepubliek, waren er geen haatgevoelens omdat spelers als Beckenbauer werden beschouwd als leden van een nieuwe generatie 'goede Duitsers'. Er waren zelfs onderlinge vriendschappen tussen leden van de twee teams."

In de jaren tachtig en negentig nam de verwijdering volgens de onderzoeker toe omdat de regering in Bonn steeds meer van zich deed spreken in de wereld, wat de Nederlanders wederom in de rol van underdog bracht.

De onderzoeker vraagt zijn landgenoten om meer begrip voor de sentimenten, hoewel "de Hollanders zich ook chauvinistisch en arrogant kunnen gedragen". "Maar zelfs een voetbalsupporter moet erkennen dat niet Nederland Duitsland in 1940 overviel, maar andersom. En dat is toch erger dan de hier veel bekritiseerde Oranjegrappen zoals het bedrukken van wc-papier met onze vlag."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.