De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Amerikaans hof verwerpt opdeling van Microsoft
   
 

AMSTERDAM - De opdeling van Microsoft wegens overtreding van de Amerikaanse antitrustwetgeving is van de baan. Het hof van beroep in Washington heeft gisteren bepaald dat de opsplitsing van de softwarereus in twee aparte bedrijven een te zware sanctie is op misbruik van een monopoliepositie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Bill Gates
... lacht het laatst ... (Foto: AP)

De zaak is terugverwezen naar de rechtbank van Washington. De uitspraak is een grote overwinning voor Microsoft, dat al sinds 1998 is gewikkeld in een titanengevecht met de Amerikaanse overheid. In juridische kringen wordt aangenomen dat het ministerie van Justitie en de negentien staten die Microsoft voor de rechter hebben gesleept, nu zullen aansturen op een schikking met het concern van Bill Gates.

Rechter Thomas Penfield Jackson, die vorig jaar juni in een keihard vonnis de opdeling van Microsoft gelastte, zal zich niet meer over de zaak buigen. Jackson wordt flink onder vuur genomen door het hof, omdat hij de 'integriteit van de rechtsgang' op het spel heeft gezet door een mogelijk vooringenomen houding. Jackson is volgens het hof zijn boekje te buiten gegaan door tijdens het proces interviews te geven waarin hij ongezouten zijn mening gaf over Microsoft en Gates. De negatieve citaten - hij haalde onder andere fel uit naar Gates, die hij vergeleek met Napoleon - mochten van Jackson pas na zijn vonnis worden gepubliceerd. Het embargo maakte zijn gedrag alleen maar erger, zo vond het hof, omdat hij onmiddellijk van de zaak zou zijn afgehaald als de omstreden uitlatingen nog tijdens het proces in de pers waren verschenen.

Het oordeel van Jackson dat Microsoft de antitrustwetgeving heeft overtreden, blijft grotendeels in stand. Het hof wil nu dat de lagere rechter een gepaste remedie bepaalt. Tijdens de behandeling van het hoger beroep was al duidelijk geworden dat het hof de opsplitsing te ver vond gaan. Jackson was het eens met Justitie dat Microsoft moest worden opgedeeld in twee 'Baby Bills': één voor het besturingsprogramma Windows en één voor de softwaretoepassingen alsmede het internetzoekprogramma Explorer.

Eerder was Jackson tot de conclusie gekomen dat Microsoft de Sherman Antitrust Wet had overtreden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.